Bergen, kulturni centar Norveške

Grad bezbrojnih pabova, pozorišta, i restorana. U Bergenu je rođen najpoznatiji norveški kompozitor Edvard Grig, a Henrik Ibzen je tu započeo karijeru kao upravnik pozorišta. Iz Bergena su i Royksopp i Kings of Convenience.

Izvor: B92

Izvor: B92

Nedelja, 29.03.2009.

07:00

Default images

Bergen je osnovan oko 1070, i ubrzo postao jedan od najznačajnijih gradova u regionu. U 13. veku bio je administrativna prestonica Norveške, i najveći grad u Skandinaviji. Nekoliko puta je sravnjen žestokim požarima, a poslednji se desio 1917, kada je uništen najveći broj zgrada u centru grada, oko glavnog trga Torgallmenningen.

Bergen se nalazi na obali, na krajnjem zapadu Norveške, a od otvorenog mora ga štiti nekoliko ostrva. Ceo grad je brdovit, a usponi su strmi.

S obzirom da je prilično daleko na severu, na obali mora, okružen planinama, Bergen ima specifičnu mikro klimu. Oko 240 dana godišnje pada kiša, a u januaru 2007. je postignut rekord kada je kiša padala neprekidno 85 dana. I pored toga, lokalci ponavljaju da ne postoji loše vreme, već samo loša odeća.
Photo: www.bellevue-restauranter.no
Ako budete imali sreće da se u Bergenu zateknete po sunčanom danu, shvatićete koliko lokalci znaju da cene lepo vreme. Poslovni ljudi u odelima leže po travi, a bašte kafića su pune. Najmanje kiše pada u maju, a najtoplije je u julu i avgustu, kada je prosečna temperatura oko 15 stepeni.

Kultura i Bergen Wave

Bergen je ubedljivo najznačajniji kulturni centar Norveške. Oko 2000. godine iznedrio je muzičare koji su stekli svetsku slavu, a taj period poznat je kao Bergen Wave. Iz Bergena dolaze Royksopp, Erlend Øye, Kings of Convenience, i Annie.

U Bergenu je rođen i najpoznatiji norveški kompozitor Edward Grieg, a Henrik Ibzen je u tu započeo karijeru kao upravnik pozorišta.

Bergenski filharmonijski orkestar osnovan je 1786, i jedan je od najstarijih na svetu.
Photo: Svein-Magne Tunli
Atrakcije

Fisketorget, gradska riblja pijaca je top turistička atrakcija, a Bergen ima dugu tradiciju kao norveški centar trgovine ribom. Pijaca je otvorena od 7 ujutro do 7 uveče.

Fløibanen, voz-uspinjača koji vozi od centra grada do brda Fløyen, postavljen je 1918. Početna stanica Vetrlidsalmenning je na dva minuta hoda od riblje pijace Fisketorget, a cela linija je duga 850 metara.
Photo: www.floibanen.com
Bergen kunstmuseum, jedan od najvećih muzeja umetnosti u nordijskim zemljama. Postavke pokrivaju period od renesansne do savremene umetnosti, uključujući nekoliko remek dela Edvarda Munka, kao i vodećih norveških umetnika 18. i 19. veka. Muzej se nalazi u samom centru grada, pored idiličnog jezera Lille Lungegård.

Akvariet i Bergen, bergenski akvarijum dobro reprezentuje morsku faunu Norveške, ali i tropskih predela. Akvarijum je na 20 minuta hoda od centra grada. Odlična zabava za decu.

St. Jørgens Hospital, nekadašnja bolnica za leprozne danas je pretvorena u muzej. Upravo u ovoj bolnici je Armauer Hansen 1873. otkrio bakteriju koja izaziva lepru. U muzeju je predstavljen život leproznih u bolnici, i predstavlja nezaboravno, ali i potresno iskustvo.

Statsraad Lehmkuhl, brod sa tri katarke, sagrađen 1914, ukotvljen je u bergenskoj luci. Danas se nekoliko puta godišnje organizuju mini krstarenja po okolini, koja u proseku traju oko 5 sati. Poželjno je rezervisati unapred.
Photo: Svein-Magne Tunli
Mariakirken, crkva Svete Marije iz 12. veka najstarija je građevina u Bergenu. Nalazi se u ulici Dreggsalmenningen 15.

Bergenhus, kraljevska tvrđava jedna je od najstarijih u Norveškoj. Kraljevska dvorana sagrađena je između 1247. i 1261, a koristi se i danas za gala bankete i javne događaje. Nalazi se blizu međunarodnog terminala za feribote.

Bryggen, deo grada koji je između 1350. i 1750. koristila Hanzeatska liga, savez trgovačkih cehova, koji je uspostavio i održavao trgovački monopol na Baltičkom moru. Drvene kuće koje danas postoje na tom mestu, podignute su nakon razornog požara 1702, ali su vrlo slične onima koje su tu prvobitno postojale. Većina kuća i danas je u upotrebi, a u jednoj od njih smešten je restoran Bryggen tracteursted, u zgradi u kojoj se hrana i piće služe od 1708.
Photo: Svein-Magne Tunli
RESTORANI

Bergen ima bezbroj restorana i pabova, a opšte pravilo je da se oni jeftiniji nalaze malo dalje od centra. Kuhinje obično rade do 11 uveče, a od gostiju se ne očekuje da obavezno ostave napojnicu.

Jeftini

Bergen Kebab, Christian Michelsens gate 7. Najjeftiniji kebab u Bergenu, ali odličnog kvaliteta. Porcija je oko 30 kruna

Hot Wok City, Neumanns gate 20, kvalitetna, sveža, i jeftina kineska hrana. Porcije su oko 90 kruna.

Kroathai, Nygårdsgaten 29, jeftin tajlandski restoran.

Pasta Sentral, Vestre Torggate 5-7, jeftina i dobra pasta i pizza, mesto gde se u glavnom okupljaju studenti i bekpekeri.

Thai Curry House Restaurant, Nedre Korskirkeallmenningen 11. Tajlandski restoran, usluga ponekad spora.

Srednji

Bien, Fjøsangerveien 30, nekadašnja apoteka danas je pretvorena u pab, ceo urađen u drvetu. Porcije su oko 100 kruna

Pingvinen, Vaskerelven 14, vrlo prijatan, ali najčešće krcat restoran gde se služi lokalna norveška hrana. Preporučen od strane magazina Time. Porcije su od 80 do 140 kruna.

Skupi

Potetkjelleren, Kong Oscars gate 1A, restoran smešten u srednjevekovnom podrumu. Porcije od 250 do 300 kruna.

Enhjørningen, Bryggen, tradicionalno dekorisan riblji restoran, smešten u zgradi iz 18. veka. Porcije su od 280 do 380 kruna.

KLUBOVI I NOĆNI ŽIVOT

Landmark, Rasmus Meyers allé 5, alternativno mesto, pušta se elektronska muzika, a gužva se pravi tek oko 1 ujutro.

Studenten, Torggaten 5, mesto popularno među studentima, pića su jeftina, 25 kruna za točeno pivo.

Fincken, Nygårdsgaten 2 A. Nekada je ovo bio isključivo gay bar, ali danas ga posećuje i strejt klijentela.

Feliz, Øvre Ole Bulls plass 3, ekskluzivan klub, muškarcima je dozvoljen ulaz samo u odelima. Donja starosna granica je 24 godine.

SMEŠTAJ

Za privatan smeštaj raspitajte se u turist birou u centru grada. Jednokrevetne sobe su oko 250 kruna, a dvokrevetne 400 kruna.

Hosteli

Marken Gjestehus, Kong Oscars gate 45. Sobe imaju brodski pod, ogromne prozore, i nameštaj Ikea. Krevet u dvokrevetnoj sobi je 250 kruna, a u osmokrevetnoj 160 kruna.

Intermission, Kalfarveien 8, nalazi se u blizini železničke stanice. Krevet je oko 150 kruna.

Bergen YMCA Hostel, Nedre Korskirkeallmenning 4. Krevet u spavaonici je 155 kruna.

Hoteli

Skansen Pensjonat, Vetrlidsalm 29. Jednokrevetne sobe su 400 kruna, dvokrevetne od 650.

Rica Hotel Bergen, Christiesgate 5-7. 1500 kruna za dvokrevetnu sobu.

Thon Hotel Rosenkrantz, Rosenkrantzgate 7. Nalazi se u neposrednoj blizini Bryggena. Dvokrevetna soba 1300 kruna.

Augustin Hotel, C. Sundts gate 22. Dvokrevetne sobe su 1700 kruna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: