Sejšeli zemlja večitog sunca i lepote

“Zemaljsku bajku” čine zeleni vrhovi, prašume, plaže posute peskom mekim poput pudera, uokvirene granitnim stenama, gde su jedine stope upravo vaše

Autorka: Sinha Levković, ambasadorka turizma Sejšelskih ostrva u Srbiji
Izvor: Večernje novosti

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

06:50

Default images

Sejšeli, ime koje asocira, moglo bi se reći, na rajsku lepotu, poznato je širom sveta upravo zbog toga što najviše liči na “zemaljsku bajku”, počev od zelenih vrhova, preko prašuma, do plaža posutih peskom mekim poput pudera, uokvirenih granitnim stenama, gde su jedine stope upravo vaše. Dugo smatrano kao ekskluzivno odmaralište bogatih i poznatih, ovaj raj na zemlji sada postaje dostupan sve većem broju putnika koji žele da dožive ostvarenje sna o “putovanju svog života”.

Ova ostrvska država u zapadnom delu Indijskog okeana i po mnogima najlepši arhipelag na svetu sa 116 ostrva, rasutih poput dragog kamenja po 1.4 miliona kvadratnih kilometara azurnog okeana, smešten je između 4. i 10. stepena južno od Ekvatora. Ovde se 42 granitna ostrva, ostaci izgubljenog sveta, grupišu oko glavnih ostrva, Mahé, Praslin i la Digue, dok se ravna, koralna ostrva, još brojnija, šire u blistavom luku ka obalama istočne Afrike.

Ostrva uživaju u blagodetima tropske klime tokom cele godine, i sva se, osim onih najudaljenijih i nenaseljenih, nalaze daleko van pojasa ciklona, tako da nema ekstremnih vremenskih prilika. U ovom prijatnom tropskom raju, temperature retko padaju ispod 24 stepena, niti se podižu iznad 32 stepena celzijusa.

U scenografiji izuzetne prirodne lepote, bezbednosti i mira, Sejšeli takođe nude raznovrsne mogućnosti za uživanje u širokoj ponudi otkrivanja ostrva i tropskim avanturama. Na samo petnaest minuta do sat vremena leta od glavnog ostrva Mahe, nekoliko izuzetnih ostrvskih naselja nude smeštaj u luksuznim hotelskim kompleksima, ali i privatnost ugodnog i pristupačnog smeštaja u rustičnim objektima na plaži.

Ne mora sve da bude skupo, jer Sejšeli nude srednje i niže cene u raznovrsnoj ponudi slikovitih malih hotela, kreolskih gostinskih kuća, koje odišu lokalnim šarmom i izuzetnim apartmanima, gde možete uživati u skladu sa vašim ritmom i željama.

Kada počnete da živite ostrvskim stilom života, spoznaćete i osetiti njuhovu kulturu, izuzetnu gastronomiju, a sigurno će vam nezaboravne ostati male avanture poput jedrenja, ronjenja, pecanja, šetnje po ostrvu, kao i izuzetni romantični trenuci...

Sejšeli su pravo mesto da doživite uzbuđenje dubinskog ribolova i odmerite vaše snage sa spektakularnim stanovnicima velikog plavetnila, poput sabljarki, tuna, vahua, barakuda, i moćnog marlina. Izazov je, takođe, mogućnost da uživate u onome što mnogi smatraju najboljim mušičarenjem (pecanje) na svetu među svetlucavim zaravnima Spoljnih Ostrva, na kojima će vas privući čuvene morske mrene i trnobokari.

Od kada se pamti, Sejšeli su opčinjavali generacije moreplovaca lepotom svojih grebena, mameći ih malim plovnim razdaljinama između ostrva, privlačeći ih u svoja bezbedna sidrišta i mnogobrojne skrivene uvale i plaže. Morski avanturisti mogu da uživaju u pravom izazovu otkrivanja ostrvaca na nekom od modernih plovila lokalne flote za iznajmljivanje.

Kada je reč o ronjenju, vode Sejšela predstavljaju pravi tropski akvarijum gde čarobna kolekcija riba i raznobojnih korala iščekuju ronioca koji sanja o tome da zaroni tamo gde se malo njih usudilo, i gde je još uvek moguće plivati uz kit-ajkule, raže i delfine, u kristalno prozirnim vodama. Otkrivanje podvodnog sveta ronjenjem sa maskom je podjednako uzbudljivo, dok su za one koji žele pasivnije da istražuju uvek na raspolaganju izleti sa brodovima sa staklenim dnom, ili izleti sa hranjenjem riba u nekom od morskih parkova.

Za one koje žele da istraže ostrvske puteve i staze, postoje mnoge ture sa vodičem koje će vas sigurno oduševiti obiljem prirodnih lepota dok otkrivate neke od najređih vrsta flore i faune na svetu.

Sejšeli su, takođe, idealno mesto da iznajmite kola ili bicikl i započnete vaše lično putovanje otkrića koje će vas provesti kroz starinske galerije, zanatske radionice, stare kreolske kuće na plantažama, sve do vidikovaca, prirodnih čuda i šarmantnih usputnih restorana gde ćete moći da okusite mnoge poslastice kreolske kuhinje.

Možete se, čak, odlučiti za “sastanak sa sudbinom”, zakazujući venčanje, medeni mesec ili proslavu godišnjice u jedinstvenom, romantičnom ambijentu ovih “ostrva ljubavi”.

Kako god, ako dođete na Sejšele, uživaćete u odmoru vašeg života u zemlji večitog sunca, gde je harmonija način života.

AMBASADORKA UDATA ZA ĐORĐA

Na Međunarodnom sajmu turizma u Berlinu, u martu ove godine, Savet Turizma Sejšela imenovao je gospođu Sinhu Četi Levković za ambasadora turizma Sejšelskih ostrva u Beogradu.

Gospođa Levković udata je za Srbina i od pre skoro godinu dana sa porodicom živi u Beogradu.

Za Život Plus gospođa Levković kaže da je veoma srećna što su joj Beograd i Srbija novi dom, a posebno što joj nominacija za ambasadora turizma Sejšela omogućava da ostane u bliskom kontaktu sa svojom zemljom.

- Primam na sebe veliku odgovornost da predstavljam svoju zemlju, ne samo zato što je veoma volim, već i zato što želim i trudiću se da svoje znanje i iskustvo podelim sa potencijalnim partnerima u Srbiji.

Želela bih da se stvore uslovi da građani Srbije bolje upoznaju Sejšele.

Ambasadorka sejšelskog turizma inače poseduje veliko iskustvo jer je preko 20 godina bila zaposlena u Ministarstvu turizma na Sejšelima, na rukovodećim funkcijama, kao direktor u odseku za razvoj turizma.

BIBLIJSKI RAJSKI VRT

Sejšeli se sastoje od 116 ostrva ali je samo 33 naseljeno.

La Dig je pored Mahe i Praslina najpoznatije ostrvo na Sejšelima i jedno je od retkih mesta koje je uspelo da zadrži netaknutu, prirodnu lepotu, bez prevelikih hotelskih kompleksa, restorana i kafića.

Ans surs daržan (Anse Source d'Argent) najpopularnija je plaža arhipelaga i jedna od najčešće fotografirasanih na svetu. Pesak je neverovatno beo, a kako je Indijski okean na ovom mestu zaštićem grebenom, voda je plitka, mirna i kristalno čista. Zbog doživljaja koji pruža ovaj pejsaž jasno je zbog čega se Sejšeli smatraju mestom gde se nalazio biblijski rajski vrt. Posetioci jako teško napuštaju Sejšele, a legenda kaže da ako probate lokalni specijalitet tzv. “bredfrut”, sigurno ćete se vratiti u ovaj tropski raj.

Na najvećem ostrbu Mahe, dugačkom 27 i širokim 12 km, živi čak 90% stanovništva, a kako postoji više do 75 plaža posetioci su često u prilici da budu potpuno sami.

Glavni grad, Viktorija, toliko je malen da ga čitavog možete obići peške. Na samo sat vremena vožnje brodom od Mahe nalazi se Praslin, drugo ostrvo po veličini, specifično po tome što je to jedino mesto na svetu gde se mogu prnaći Koko de mer palme, koje žive više od dvesta godina.

KORNJAČE OD 200 KILOGRAMA

Sejšeli su poznati i po posebnoj vrsti džinovskih kornjača, kojih na ostvu ima koliko i stanovnika - 80 hiljada. Niko ne zna kako su dospela na ostrva i kako opstaju okružene morem, budući da su kopnene životinje. Teške su oko 200 kilograma, isto toliko godina žive, a da bi se lakše kretale posebna vrsta ptica ih kljuca u zadnje noge. Kornjače su posebna turistička atrakcija i ne treba napustiti Sejšele a da ih ne vidite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: