Ivana se herojski bori sa dva raka: Poručuje da preventivni pregledi čuvaju zdravlje i život

Značaj preventivnih pregleda ima neproceniv značaj u lečenju svih vrsta raka, a posebno kada je u pitanju karcinom dojke. Ivana Pajović Kazaković nije uradila preventivni skrining, zato je u borbi protiv kancera išla težim putem i nažalost, ona je obolela od dva tumora, rak dojke i sarkom mekog tkiva.

Izvor: RINA

Četvrtak, 07.12.2023.

13:18

Ivana se herojski bori sa dva raka: Poručuje da preventivni pregledi čuvaju zdravlje i život
Foto: RINA

Međutim ovu ženu nisu napustili ni hrabrost, niti vera u lekare.

"Moja prva rečenica bila je ’sa kojim ste vi to metrom izmerili moj život’, ja mogu sada da kročim na ulicu i da me više nema, jedino bogatstvo na ovom svetu je zdravlje. A, da bi bile zdrave moramo ići na preventivne preglede, zato još jednom apelujem na sve žene da idu i pregledaju se, jer je to najvažnije za zdravlje i oporavak, rekla je Ivana za RINU.

Ona još jednom naglašava da je preventiva najvažnija, a jedno od glavnih preventivnih oruđa u borbi protiv raka dojke je skrining, pokretni, odnosno mobilni mamograf koji je sada postavljen ispred čačanskog Doma zdravlja, gde će Čačanke moći da obave besplatne preventivne preglede.

"Za pozitivan ishod bolesti, apsolutno je bitna preventiva, kao i rana dijagnostika, zato se u čitavoj našoj zemlji, u krajnjem slučaju svuda u svetu rade preventivni pregledi za određene grupe građana, određenog pola, zavisno od tog ao kojim se preventivnim pregledima radi. Mi smo i ranije imali preventivne preglede raznih vrsta, ovde u našem Domu zdravlja radili smo ultrazvučni pregeld dojke, zatim se radila analiza krvi za rano otkricvanje karcinoma prostate i sada nešto što je najznačajnije rana dijagnostika koja daje velike izglede i veliki procenat uspeha u lečenju bolesti", rekao je dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

On je naglasio da je danas tu pokretni mamograf koji je postavljen do polovine decembra i već su popunjeni spiskovi, te da je interesovanje Čačanki veliko.

"Pregledi se rade od 9 do 15 časova, obuhvata starosnu dob žena od 45 do 69 godina, a ukoliko neko ima takozvanu pozitivnu anamnezu, odnosno, ako je neko u porodici bolovao od karcinoma te žene i sa 40 godina mogu doći da urade mamografiju. Mamografija kasnije upućuje i na dalju dijagnostiku", zaključio je dr Pajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: