Završen projekat za izgradnju fiskulturne sale u Gimnaziji "Patrijarh Pavle"

U sklopu Gimnazije "Patrijarh Pavle" konačno bi trebalo da bude izgrađena fiskulturna sala.

Izvor: Novosti

Sreda, 06.12.2023.

15:55

Završen projekat za izgradnju fiskulturne sale u Gimnaziji
Foto: Shutterstock/J. Helgason

Projekat je završen, dobijena je građevinska dozvola, ostaje samo da se obezbedi novac za gradnju iz gradske kase. Procene govore da je potrebno najmanje milion evra. Poznato je, inače, da generacije đaka ove prestoničke škole decenijama nastavu fizičkog vaspitanja pohađaju na raznim mestima, a trenutno na tri adrese, navode Novosti.

Prema rečima Jasmina Nikolovskog, direktora gimnazije, objekat će se nalaziti u sklopu gimnazije pored sportskih terena i imaće površinu od oko 1.400 metara kvadratnih. Sekretarijat za obrazovanje je finansirao projekat koji je završen sa tri miliona evra, a opština je dala "zeleno svetlo" da može da se gradi u dvorištu.

Đaci ove škole fizičko imaju u OŠ "14. oktobar" za učenike prve i druge godine, treće i četvrte u SC " Košutnjak" i SC "Rakovica" - kaže Nikolovski. - Stariji razredi nastavu imaju u suprotnoj smeni od 15 do 17 časova, dva puta nedeljno. U školi postoji deset termina u jednoj i šest u drugoj smeni, što je nedovoljno, jer imamo po deset odeljenja za svaku godinu. Teško je organizovati, a i za decu je jako naporno. Dobro je što će ovaj problem biti rešen. Imamo podršku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i opštine Rakovica.

Osim ove poznate prestoničke škole, na spisku Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu za dobijanje sale su i osmoletke "Duško Radović", "Bora Lazić" i "Gavrilo Princip".

"U prethodnih pet godina, za potrebe škola u glavnom gradu, izgrađeno je osam fiskulturnih sala", kažu nadležni.

"Razlog što pojedine škole nemaju fiskulturnu salu je nepostojanje prostorne mogućnosti za izgradnju".

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje od prošle godine, više od pola miliona evra se svake godine izdvaja iz kase Beograda na ime zakupnine fiskulturnih sala, kako bi đaci mogli da imaju časove fizičkog vaspitanja. Grad plaća "kiriju" za 17 srednjih i pet osnovnih škola za sale i bazene u sportskim centrima, kao i u drugim sportskim objektima za redovnu nastavu fizičkog vaspitanja. Godišnje to iznosi nešto više od 70 miliona dinara - za srednje škole više od 51 milion i oko 18,5 miliona dinara za potrebe osnovnih škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: