Sreda, 06.12.2023.

13:09

Beograd dobija najmoderniji i najinovativniji park u Evropi

Zapušteni Svetonikolski park kod hotela Bristol uskoro će biti u potpunosti obnovljen u jedan od najmodernijih i inženjerski najinovativnijih parkova u ovom delu Evrope, najavila je danas kompanija Belgrejd voterfront (Belgrade Waterfront).

Izvor: Tanjug

Beograd dobija najmoderniji i najinovativniji park u Evropi
Ilustracija/Foto: Vladimir Nenezic/Shutterstock

"U nekadašnjoj bašti zadužbinara Luke Ćelovića danas je preostalo svega 40 do 50 stabala, a nakon rekonstrukcije biće posađeno više od 200 odraslih stabala autohtonih vrsta drveća sa našeg podneblja, kao što su javor, platan ili hrast", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, u parku će biti zadržani svi estetski reprezentativni i potpuno zdravi i očuvani primerci, mahom platani, dok će im se pridružiti odrasla, do 15 metara visoka stabla, "koja će se savršeno uklopiti u ambijentalnu celinu parka".

"U podzemnom delu parka prostiraće se velika javna garaža sa dve etaže i gotovo 420 parking mesta, čiju će izgradnju takođe finansirati Belgrejd voterfront, a kojim će upravljati JKP Parking servis Beograd", kaže se u saopštenju.

Iz Belgrejd voterfronta su najavili da će garaža biti "u potpunosti prilagođena dizajnu parka, tako da će imati dva ulaza, odnosno izlaza za vozila i punjače za električne automobile", duz podzemni prolaz za pešake sa liftom u neposrednoj blizini kružnog toka kod trenutne Beogradske autobuske stanice (BAS).

Kako je navedeno, "zahvaljujući savremenom inženjerskom rešenju, na 'krovu' garaže, odnosno u samom Svetonikolskom parku, obezbeđen je optimalan prostor za neometan rast postojećeg i novog zelenila".

"Kako bi se na simboličan način odužio Ćeloviću, nekadašnjem predsedniku Beogradske zadruge, koji je mnogo učinio za svoj narod, Belgrejd voterfront će u obnovljenom Svetonikolskom parku podići i dugoočekivani spomenik ovom slavnom Srbinu iz Trebinja", kaže se u saopštenju.

Spomenik iz 1862. godine - Krst sa Malog pijaca, biće privremeno izmešten i restauriran, a zatim vraćen na isto mesto u parku na kojem je već bio, najavio je Belgrejd voterfront.

Kako je najavljeno, u okviru nove zelene oaze postojaće različite zone za relaksaciju, nekoliko pešačkih i jedna glavna, krivudava staza koja će svojim tokom usporavati kretanje posetilaca i omogućavati njihov duži boravak u prirodnom okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: