Utorak, 05.12.2023.

13:26

Srpska Atina s razlogom nosi titulu "Evropski grad šuma"

U organizaciji Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Javno-komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" i Radne grupe "Zelena stolica" danas je realizovana akcija "Sadimo sada za budućnost Novog Sada".

Izvor: NS Uživo/M.L.

Srpska Atina s razlogom nosi titulu
Foto: Shutterstock/Aleksandr Medvedkov

Akcija sadnje je deo Plana rekonstrukcije javnih zelenih površina za period od 2023. do 2027. godine koju je pokrenuo Grad Novi Sad kao posebnu, sistemsku aktivnost uz koju će se paralelno realizovati redovna sadnja na održavanju zelenila na javnim zelenim površinama.

Pored gradonačelnika, u sadnji su učestvovali i predstavnici društveno odgovornih kompanija koje posluju u Novom Sadu, a koje su izdvojile značajna sredstva da podrže akciju ozelenjavanja grada.

"Hvala svima koji su danas ovde i koji će biti naredne dve nedelje takođe, koliko će trajati sadnja od sredstava koji su nam donatori omogućili. Ovo je deo grada gde ćemo saditi. Danas smo započeli akciju, koja će trajati narednih pet godina, 'Sadi sada za budućnost Novog Sada'. Sadnja je veoma značajna stvar, nakon nevremena koje nas je zadesilo u julu, gde nam je više hiljada stabala polomljeno ili srušeno. Vraćamo zeleni fond Novom Sadu. Plan je da za ovih pet godina zasadimo preko 6.000 stabala. Gradsko zelenilo nastavlja svoj program nevezano od sadnje koju sprovodimo zbog elementarnih nepogoda. Oni svakako na godišnjem nivou sade od 2.000 do 2.500 stabala. Hvala svima koji su učestvovali i donirali 18 miliona dinara, a Grad je iz budžeta izdvojio 36 miliona dinara. Do kraja godine očekujemo da ćemo zasaditi blizu 2.000 stabala", rekao je Đurić.

Marina Bogunović, direktorka glavne filijale "Dunav osiguranja", navela je da smo u proteklom periodu svedoci klimatskih promena koje su dovele do velikih elementarnih nepogoda, što se odrazilo na zelene površine u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: