Vojna bolnica Niš obeležila Dan vojnih veterana

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama pegavog tifusa i ranjenim borcima s početka Prvog svetskog rata, Vojna bolnica Niš obeležila je Dan vojnih veterana i odala počast poginulim pripadnicima srpske vojske u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima Srbije.

Izvor: B92.net

Utorak, 05.12.2023.

13:22

Vojna bolnica Niš obeležila Dan vojnih veterana
Foto: Grad Niš

Pre 111 godina, 4. decembra, potpisano je primirje između Kraljevine Srbije i saveznika s jedne strane i Otomonaskog carstva.

Kako je u svom govoru kazao pukovnik dr sci.med Veljko Milić, upravnik Vojne bolnice Niš, na ovaj način se zahvaljujemo senima vojnih veterana i živim ratnicima koji su znali šta je njihova sveta dužnost a to je odbrana otadžbine kad god treba i bude trebalo.

Venci su položeni i na spomenik prvom upravniku dr Vladanu Đorđeviću i na Spomen ploči koja je postavljena u znak počasti medicinskom osoblju i svim lekarima koji su učestvovali u Velikom ratu.

Spomenik žrtvama pegavog tifusa u Prvom svetskom ratu, Spomen piramida, podignut je u maju 1915. godine. Lekari su ga podigli svojim pacijentima, a izradio ga je od velikog broja kamenih oblutaka Rista Jovanović, mladi dobrovoljac u tadašnjoj bolnici na zahtev tadašnjeg upravnika dr Vladana Stanojevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: