Danas je Svetski dan borbe protiv HIV-a VIDEO

S obzirom na to da se danas obeležava Svetski dan borbe protiv HIV-a, u Čačku ispred Zavoda za Javno zdravlje proverava se da li su ljudi dovoljno edukovani, šta kaže struka i kakvo je stanje što se tiče HIV infekcije u gradu na Moravi?

Izvor: B92.net, TV Prva

Petak, 01.12.2023.

09:33

Danas je Svetski dan borbe protiv HIV-a VIDEO
Foto: PrintScreen/ TV Prva Video

Uprkos napretku u lečenju i preventivi, još uvek nekako HIV infekcija pripada onim bolestima koje ne mogu biti u potpunosti izlečene.

Kako navodi dr Aksentije Tošić, epidemiološka situacija je stabilna u poslednjih 10 godina, ali kada se sabere koliko je zaraženih na gradskom nivou, to je mala populacija.

U toku godine u Moravičkom okrugu nema inficiranih, ali to ne odgovara potpuno istini, s obzirom da se zaraženi pre javljaju u prestonici na otkrivanje i testiranje.

Pored preventive, koja je bila dominatna tokom 90-ih i dvehiljaditih, sada je vrlo važno testiranje.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: