Subota, 25.11.2023.

12:28

Potpisan memorandum o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta sa rekonstrukcijom tunela u Novom Sadu

U Novom Sadu danas je potpisan Memorandum o razumevanju na realizaciji projekta izgradnje mosta sa pristupnim sabraćajnim površinama na postojećim stubovima bivšeg mosta Franca Jozefa i rekonstrukcijom postojećeg tunela do gornjeg platoa tvrđave u Novom Sadu.

Izvor: B92.net

Potpisan memorandum o izgradnji pešačko-biciklističkog mosta sa rekonstrukcijom tunela u Novom Sadu
Foto: Peða Mitic

Memorandum su u prostorijama Gradske kuće potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predstavnik kompanije China Shandong International Džuang Jong, u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, navodi se u saopštenju.
Foto: Peða Mitic
Vesić je rekao da je posebno srećan što je na 105 godina prisajedinjenja Novog Sada svojoj matičnoj državi objavljena ovako lepa vest za taj grad.

"Danas na 105-godišnjicu Novi Sad dobija još jedan most koji je, inače, treći most koji će se graditi ili se već gradi u ovom gradu koji već ima tri mosta", naveo je Vesić.
Foto: Peða Mitic
Istakao je da se nikada u istoriji Novog Sada nije toliko mostova gradilo istovremeno i dodao da je ovo istorijsko vreme za Novi Sad ne samo što se tu grade mostovi već zato što će se grad nalaziti na mreži novih autoputeva i brzih saobraćajnica što će, kako je naglasio, omogućiti dinamičan razvoj Novog Sada.

Podsetio je da se taj grad nalazi na jednom autoputu i najavio da će u narednih nekoliko godina biti priključen na još dva, a to su Beograd-Zrenjanin-Novi Sad i Fruškogorski koridor koji ide od Šapca prema Novom Sadu, ispod Fruške Gore.
Foto: Peða Mitic
Vesić je podsetio da je Novi Sad priključen na brzu prugu između Beograda i Novog Sada koja će, kako je rekao, već sledeće godine biti produžena do Subotice, a u narednim godinama i do Budimpešte, Niša, a potom i do Skoplja.

"Mi trenutno gradimo dva mosta u Novom Sadu i oni su potreba izgradnje obilaznice oko Novog Sada i saobraćajnog rasterećenja samog grada. Oni su deo Fruškogorskog koridora, ali suština je da će tim mostovima iz centra Novog Sada pre svega biti izbačen kamionski i tranzitni saobraćaj", rekao je Vesić.

Naveo je da je most za koji je danas potpisan memorandum dokaz da Novi Sad i naša zemlja napreduju i da mogu da grade i ovakve mostove koji ne podrazumevaju saobraćajno rasterećenje već povećavaju komfor života ljudi, u ovom slučaju u Novom Sadu.
Foto: Peða Mitic
Naveo je da pešačko-biciklistički most koji će se graditi u Novom Sadu dosta podseća na sličan projekat Hajvej (Highway) u Njujorku gde je deo bivšeg metroa pretvoren u mesto za građane sa biciklističkim stazama, trim stazom, mestom za odmor...

"Ovo je na sličan način revitalizacija starog mosta srušenog u nesrećama koje su zadesile našu zemlju i to je dokaz da Novi Sad postaje dobro i komforno mesto za život svojih sugrađani i sugrađana", rekao je Vesić i zaključio:

"U gradu koji ima tri mosta danas smo ugovorili izgradnju trećeg mosta što su istorijski pomaci za Novi Sad, a vama, dragi kineski prijatelji, hvala što pomažete da naše snove koje su i mnogi drugi sanjali pre nas, ali nisu znali kako da ih ostvare, ostvarimo jer uvek je lakše jednom malom narodu da to radi uz pomoć velikih prijtelja".
Foto: Peða Mitic
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je rekao da danas prisustvujemo stvaranju pozitivne istorije za Novi Sad, za dalji razvoj i napredak grada.

Naveo je da vrednost ovog projekta, na osnovu izrađenog Idejnog projekta, iznosi oko 40 miliona evra, a će konačna vrednost biti poznata nakon što se završi projektno – tehnička dokumentacija.

"Zajedno ćemo finansirati ovaj most, po 50 odsto, sa AP Vojvodinom i jedva čekam da se zaključi komercijalni ugovor i da krene da se radi most , rekao je Đurić.
Foto: Peða Mitic
Prisutnima se obratio i predsednik Shandong Hi-Speed Group Corporation Vang Ćifeng koji je rekao da će, kada je u pitanju izgradnja mosta za koji je danas potpisan memorandum, svaki zadatak u vezi sa tim projektom izvesti profesionalno, ozbiljno i odgovorno.

"Verujem da će u bliskoj budućnosti na prelepom Dunavu biti izgrađen moderan most koji će predstavljati prijateljstvo kineskog i srpskog naroda, kao i istoriju i kulturu Novog Sada", rekao je on.

Događaju su u ime Ministrastva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prisustvovali državni sekretar Mihajlo Mišić i vršilac dužnosti pomoćnika ministra za inspekijski nadzor Ivan Divac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: