Četvrtak, 14.09.2023.

11:10

Ovo mesto postalo je spomenik kulture u Zemunu MAPA

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kafane "Beli medved" u Zemunu za spomenik kulture, objavljeno je na sajtu Pravno-informacioni sistem Republike Srbije.

Izvor: eKapija

Ovo mesto postalo je spomenik kulture u Zemunu MAPA
Foto: Printscreen/Google maps

Kafana "Beli medved" u Zemunu nalazi se u Ulici Vasilija Vasilijevića 10.

Zgrada je ucrtana u najstarijim planovima Zemuna kao kvadrat veličine 5x5 hvata (cca 9,5x9,5 m) pod nazivom "Zartaken".

Objekat je imao dvojnu namenu - u prizemlju je bila kafana, a spratni deo je, kao i danas, služio za stanovanje.

Spomenik kulture je, kako se navodi, u solidnom stanju, s tim da je neophodno tekuće održavanje.

Smatra se najstarijim sačuvanim objektom na prostoru Zemuna i jedini je primer balkanske arhitekture na prostoru Starog jezgra Zemuna.

Kafana "Beli medved" je opstajala kroz različite istorijske periode. Nakon proterivanja Turaka iz Zemuna, izgorela je cela čaršija i gotovo sve turske kuće, ali je do danas ostala sačuvana jedna tipična građevina profane namene iz vremena pre austrijske vlasti.

Pretpostavlja se da je nastala krajem 17. veka, s obzirom da je prilikom opsade Beograda 1717. godine, tu odseo austrijski princ Eugen Savojski, jedan od najvećih vojskovođa svoga vremena.

Spomenik kulture je redak primer ove vrste sa očuvanim lagumom, prostorom nekadašnje kafane u prizemlju i očuvanim tremom na spratnom delu. Pored arhitektonskih poseduje kulturno–istorijske, etnografske i nematerijalne vrednosti. Kao jedno od nekada omiljenih mesta okupljanja Zemunaca, posebno zanatlija u periodu između dva svetska rata, svedoči o društvenom životu i duhu nekadašnjeg Zemuna.

Kategorija spomenika kulture je kulturno dobro III kategorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: