Sreda, 21.02.2024.

09:08

"Nismo iznenađeni": Kragujevac jedan od gradova koji je privlačan za strane investitore

Gradonačelnici i gradski rukovodioci za investicije u Kragujevcu, Subotici i Leskovcu, gradovima koje je britanski Fajnenšal tajms visoko rangirao na svojoj listi privlačnih za investitore, kažu da ih je na tu listu doveo veliki trud u unapređenju poslovnog ambijenta, te da im ovaj plasman može pomoći u pridobijanju novih investitora.

Izvor: Tanjug

Foto: kragujevac.rs

Vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije Dejan Ružić je rekao za Tanjug da pozicioniranje Kragujevca kao grada koji je privlačan za strane investitore, samo potvrđuje ono što je do sada urađeno na razvoju dobre poslovne klime u Kragujevcu i predstavlja još jednu potvrdu dobrog rada Gradske uprave u Kragujevcu.

"Nismo mnogo iznenađeni s obzirom da imamo dosta upita potencijalnih stranih investitora. Našem statusu, a to je potvrdio i magazin Fajnenšal tajms, najviše je doprineo kragujevački Univerzitet koji je jedan od najboljih na Balkanu. Kao lokalna samouprava imamo odličnu saradnju sa njim, a moram da istaknem njihovu otvorenost i saradnju sa investitorima i kompanijama koje rade u Kragujevcu", rekao je on.

Istakao je i sistem dualnog obrazovanja po kome je Kragujevac, kako kaže, jedan od vodećih gradova u Srbiji, kao i brzinu rada lokalne administracije prilikom izdavanja neophodnih dozvola investitorima.

Dodao je da su upravo zbog ovih prednosti brojne inostrane firme reinvestirale u Kragujevac odnosno otvorile dodatne pogone, poput Janfenga i Vaker Nojsona.

"Boljem položaju Kragujevca dodatno će doprineti izgradnja Severne obilaznice. a kao deo tog projekta biće izgrađena nova industrijska zona Cvetojevac, što je nama veoma potrebno. Upravo zbog velikog zahteva potencijalnih investitora mi smo došli u situaciju da više ne posedujemo zemlju u vlasništvu grada Kragujevca koju možemo ponuditi investitorima, tako da sada oni kupuju zemlju od privatnih vlasnika", rekao je Ružić.

Napomenuo je da će razvoju potencijala Kragujevca doprineti i izgradnja Inovacionog distrikta, za koji će kamen temeljac biti položen za nekoliko dana.

Ružić dodaje da će zahvaljujući tom projektu posao u narednom periodu u Kragujevcu dobiti veliki broj mladih istraživača i naučnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: