Nedelja, 03.12.2023.

15:20

Beograd izbliza: Ukusi tradicije – 17. Sajam etno hrane i pića okupio više od 300 izlagača u prestonici

U četvrtak je svečano otvoren 17. Sajam etno hrane i pića koji se do danas, 3. decembra, održava u Hali 2 Beogradskog sajma.



Izvor: B92.net

Beograd izbliza: Ukusi tradicije – 17. Sajam etno hrane i pića okupio više od 300 izlagača u prestonici
Foto: B92.net/K.K.

Sajam je otvorila ministarka za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jelena Tanasković, dok je svečanom događaju prisustvovao sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, kao i ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev.


Ovogodišnji Međunarodni Sajam hrane, pića i opreme predstavlja istinsko blago ukusa i tradicije, okupljajući više od 300 izlagača iz Srbije i Jugoistočne Evrope. Ova regionalna smotra prehrambenih proizvoda ne samo da slavi bogatstvo gastronomske baštine već i promoviše nacionalne specijalitete, proizvode koji su duboko ukorenjeni u tradiciju i kulturu ovih područja.
Foto: B92.net/K.K.
Posetioci Sajma imali su priliku da istraže raznovrsnost proizvoda pripremljenih po tradicionalnim receptima na način koji seže unazad generacijama. Mnogi od izlagača predstavljaju autentične nacionalne specijalitete, često ručno izrađene i proizvedene od organski gajenih sirovina. Ovaj događaj bio je prilika da se otkriju priče koje stoje iza svakog proizvoda, kao i da se podrže lokalni proizvođači koji čuvaju i prenose kulturnu baštinu kroz hranu.

Beogradski sajam postao je epicentar ukusa i mirisa tradicije, gde su posetioci mogli istražiti jedinstvene proizvode iz različitih regiona.
Foto: B92.net/K.K.
Osim degustacija, posetioci su imali priliku da učestvuju u raznovrsnim radionicama, predavanjima i kulturnim događajima koji dodatno obogaćuju iskustvo ovog sajma, pa je tako i ekipa B92.net redakcije imala priliku da zadovolji svoja čula degustacijom raznovrsnih specijaliteta i uveri se u kvalitet Sajma koji se održava u srcu Srbije.

Na ovom sajmu se moglo naći, kako se u narodu kaže, od igle do lokomotive, svaki proizvod koji bi mogao da zagolica čula. Svi koji se odluče da posete ovaj sajam imaće priliku da vide i isprobaju ručno pravljene sokove, prerađevine od meda, mlečne proizvode, mesne prerađevine i još štošta.
Foto: B92.net/K.K.
Kako je za B92.net rekla Marina Stefanović iz Zaječara, ona ima svoju plantažu aronije koja je pre 12 godina posađena na 12 hektara, a na Beogradski Sajam je došla da bi svima pokazala kakve proizvode ima da ponudi.

Kako objašnjava, cena pakovanja od pola litre soka od ove bobičaste voćke se nije menjala od pre 12 godina, a potražnja je iz godine u godinu samo rasla.
Foto: B92.net/K.K.
Svakim novim korakom kroz Beogradski sajam, svim posetiocima će se definitivno probuditi razna čula. Već na ulasku, mirisi različitih začina i svežih namirnica preplavljuju prostor, stvarajući neodoljivu atmosferu uzbuđenja i iščekivanja. Šarenilo boja, ukusnih zalogaja i raskošnih aroma čini ovaj događaj pravim festivalom gastronomije.

Posetioci su imali priliku da istraže bogatstvo različitih ukusa – od slanih sireva, suhomesnatih specijaliteta, do slatkih poslastica koje se tope u ustima. Svaki izlagač donosi sa sobom priču o tradiciji i nasleđu koje se krije iza svakog proizvoda, čineći svaki zalogaj putovanjem kroz kulturno nasleđe.
Foto: EPA-EFE/J.J.Guillen
Šetajući kroz štandove, posetioci su imali priliku da se upuste u razgovor sa strastvenim proizvođačima i majstorima kuhinje, koji sa oduševljenjem dele svoje znanje i ljubav prema autentičnim ukusima.
Foto: Profimedia
Baš jedan takav proizvođač je i Zdenka Mitrović iz Lopara (BiH), koja se bavi proizvodnjom kravljih sireva. Ona je za naš portal kazala da u ponudi ima Majevičke dimljene sireve, koji su pod zaštitom geografskog porekla i brendiranja.

Proizvodi sireve koji su punomasni, sa više ukusa: klasični, ljuti, sa maslinom, origanom, vlašcem, ali i Majevički dimljeni Zarac, koji je klasičan, sa belim lukom ili ljutom paprikom. Kako je dodala, njeni proizvodi su organskog porekla, dakle sve je domaće proizvodnje bez bilo kakvih dodataka, pa je svaki njen proizvod ocenjen vrhunskim kvalitetom.
Foto: B92.net/K.K.
Hala 2 Beogradskog sajma je svakim sledećim korakom postajala sve uzbudljivija, dok smo koračali ka svakom sledećem štandu. Na jednom mestu, pod istim krovom, moglo se naći sve što jednom gastronomu i ljubitelju tradicije i kulture treba.

Ovaj Međunarodni sajam hrane, pića i opreme je bio dom nacionalnim specijalitetima, proizvodima karakterističnim za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.
Foto: B92.net/K.K.
Pored toga što pripada Asocijaciji sajmova jugoistočne Evrope (EASE), Beogradski sajam je i član Centralnoevropske asocijacije sajmova (CEFA).

Ne treba zaboraviti ni da je Beogradski sajam poslednjih godina modernizovao većinu hala, a da je i čitav otvoreni prostor potpuno preuređen i pretvoren u savremeno i prijatno "mesto susretanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: