Utorak, 27.02.2024.

13:14

Iz srca Srbije, do stolova Evrope: Beograd među vodećim proizvođačima hrane na biljnoj bazi

Danas je svečano otvorena nova fabrika kompanije Nestle za proizvodnju obroka na biljnoj bazi, pored postojeće u beogradskom naselju, Surčinu.

Izvor: B92.net

Iz srca Srbije, do stolova Evrope: Beograd među vodećim proizvođačima hrane na biljnoj bazi
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

Otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom razgledao neke od proizvoda na biljnoj bazi, kao što su biljne ćufte, "čiken nagets", a koji će se praviti u beogradskoj opštini Surčin.

Predstavnici kompanije su ukazali da je upravo na tom mestu gde se sada nalazi fabrika sa najmodernijom opremom, pre samo dve godine bila livada, što ukazuje da se Srbija i Beograd munjevitom brzinom unapređuju i šire.

Proizvodi koji će se stvarati u fabrici Nestle će se izvoziti u Evropu, što je veliki korak kako za Srbiju, tako i za opštinu Surčin.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs
Kompanija je najavila da će, investicijom od 80 miliona švajcarskih franaka (oko 83,8 miliona evra) i otvaranjem 220 novih radnih mesta, nova fabrika proizvoditi nutritivno bogate i ukusne obroke na biljnoj bazi čime će ponuditi dodatne opcije našim potrošačima da uživaju u uravnoteženoj ishrani, a takođe mogu biti i odlične alternative u danima posta.

Kompanija Nestle je ranije saopštila da će se nova fabrika hrane na biljnoj bazi u Surčinu prostirati na 18.440 kvadratnih metara i imati proizvodni kapacitet od 12.000 tona godišnje.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs
Takođe, najavljeno je da će proizvodi iz novog pogona biti plasirani na tržišta Francuske, Nemačke, Holandije, Italije, Španije i Velike Britanije.

Kompanija je navela da će proširiti mrežu lokalnih dobavljača, u nameri da nastavi da podržava lokalnu ekonomiju.

Nestle je 2012. godine preuzeo fabriku Centroproizvoda u Surčinu i u njoj nastavio proizvodnju omiljenog srpskog brenda "C" i započeo proizvodnju iz asortimana svetski poznatih marki Tomi, Magi i Nestle Profesional, koje izvozi u više od 40 zemalja sveta.

Beograd - svetska prestonica; EXPO 2027

Foto: Ministarstvo finansija
Osim novotvorene kompanije u Surčinu, koja pruža 220 novih radnih mesta, Beograd dobija šansu da dalje nastavi svoj rast i razvoj pomoću Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Međunarodna izložba trebalo bi da postavi Srbiju i Beograd kao vodeće inovatore, da, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postane centar sveta.
Foto: Ministarstvo finansija
Kompleks koji će biti izgrađen za EXPO 2027, nakon završene manifestacije trebalo bi da postane stambeno naselje za oko 4.500 stanovnika, predviđeno je Nacrtom prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - treća faza.

Radiće se 1.500 stanova za učesnike EXPO-a, veliki broj hotela, sačuvaće se velika hala Sajma, podići nacionalni stadion, stadion za plivanje i vodene sportove i pristan na Savi.

Ukratko, Beograd će tokom 2027. godine biti svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija jer će se predstavnici desetina zemalja naći u prestonici zbog Ekspo izložbe.
Foto: Vlada Republike Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: