Subota, 01.09.2018.

18:48

Engleska vlada brine i o kučićima

Ogrlice sa ugrađenim elektrošokovima bi trebalo zabraniti u Engleskoj, saopštila je Vlada, prenosi Petfejse. Organizacije za zaštitu životinja su dugo lobirale da uređaje treba zabraniti, tvrdeći da su nepotrebni i okrutni.

Izvor: B92

Engleska vlada brine i o kučićima
Foto: Thinkstock

"Daljinski kontrolisani uređaji za obuku – e-ogrlice ili "šokovi" - mogu izazvati električne impulse jačine od 6.000 volti na vratu psa. To može dovesti do toga da pas bude i do 11 sekundi u šoku", navode iz organizacije Dogs Trust.

Postoje i e-ogrlice koje emituju neprijatan, bolan zvuk ili prskaju hemikalije koje štete psećem čulu mirisa.

Kinološki klub je podržao zabranu, tvrdeći da kućni ljubimci reaguju na šokove iz straha od daljeg kažnjavanja.

Upotreba ovakvih ogrlica je zabranjena u Velsu, a Škotska je uvela ovaj zahtev u razmatranje na sednicama parlamenta. U Engleskoj je javna rasprava, održana u martu i aprilu, privukla više od 7.000 odgovora.

Organizacije za zaštitu životinja istakle su da pored toga što e-ogrlice mogu da nanesu povrede i patnju životinjama, one mogu da preusmere agresivnost ili da generišu ponašanje bazirano na anksioznosti kod ljubimaca. Korišćenje ovakve ogrlice može dovesti do pogoršavanja osnovnih zdravstvenih i problema u ponašanju.

Međutim, Vlada odstupa od zabrane sistema "nevidljivih barijera" koji su dizajnirani da drže kućne ljubimce, posebno mačke dalje od puteva. Metod delovanja je da se životinje udaljavaju od statičkog impulsa koji im taj sistem daje.

Iako zabranu šok ogrlica široko podržavaju ljubitelji životinja, oni koji podržavaju ovakvu odluku kažu da životinje boli takav udar jedino ako se ogrlica zloupotrebljava.

Neke od pristalica e-ogrlica kažu da tako mogu da odvrate svog psa kada čini neku neku lošu radnju ili pravi štetu.

Organizacije za zaštitu životinja smatraju da će ovakva zabrana doprineti dobrobiti životinja i pozivaju vlasnike da umesto toga koriste pozitivne metode obuke, kao što je nagrada. Metode za obuku, kao što su nagrada u vidu poslastice, su najbolja tehnika i nije poželjno mučiti pse ovakvim ogrlicama, koje samo mogu da mu nanesu bol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: