Kultura

Nedelja, 03.03.2024.

22:43

Završen 52. Fest: Beogradski pobednik pripao ruskom filmu "Gospodar"

Najbolji film po oceni žirija Glavnog takmičarskog programa 52. Međunarodnog filmskog festivala Fest je "Gospodar" Jurija Bikova, a najuspešnije ostvarenje ovogodišnjeg izdanja "Radnička klasa odlazi u pakao" Mladena Đorđevića koje je nagrađeno sa tri priznanja među kojim I Beogradski pobednik za najbolju režiju.

Izvor: Tanjug

Završen 52. Fest: Beogradski pobednik pripao ruskom filmu
Dusan Milenkovic/ATAImages

Na zatvaranju FEST-a prikazan je film "Ruski konzul" reditelja Miroslava Lekića.

Uz brojne goste i publiku u rasprodatoj Mts Dvorani je 52. FEST. Ceremoniji svečanog zatvaranja prethodio je defile zvanica na crvenom tepihu gde su se pojavili brojni zvaničnici, glumci, reditelji, članovi filmskih ekipa, članovi žirija, među kojima su bili Dubravka Đedović Handanović, Nebojša Dugalić, Radivoje Bukvić, Vlatka Vorkapić, Marko Đorđević, Vuk Drašković, Ivica Dačić, Miroslav Lekić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Svetislav Basara, Damir Handanović i mnogi drugi.

Na svečanoj ceremoniji uz tradicionalnu dodelu festivalskih nagrada svečano je spuštena zavesa na 52. FEST.

Politikina nagrada "Milutin Čolić" na Festu za najbolji srpski film u Festovim programima pripala je Marku Đorđeviću za ostvarenje "Za danas toliko". Prilikom uručenja nagrade reditelj Marko Đorđević se zahvalio žiriju.

"Ovih dana dobijam puno poruka i atmosfera na premijeri je bila neverovatna. Mnogo mi je drago što film komunicira sa publikom i budi u ljudima nešto lepo. Ovaj film mi mnogo znači i meni se sviđa", rekao je Đorđević. Nagradu Fedora za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu osvojio je film "Radnička klasa ide u pakao" u režiji Mladena Đorđevića. Nakon uručenja nagrade reditelj Mladen Đorđević kaže da je prisustvo na Festu za njega velika čast. "Film Radnička klasa ide u raj Elija Petrija iz 1971. godine je film sa kojim polemišem svesno sa naslovom, repliciram na taj naslov. Film sam gledao devedesetih kao student", rekao je Đorđević.

Nagradu publike za najbolji evropski film, koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, osvojilo je ostvarenje rediteljke Vlatke Vorkapić "Sveta porodica".

Nagradu je uručio ambasador Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

"Hvala publici FEST-a, uvek je lepo kad publika nagradi film. Na kraju krajeva radimo filmove za publiku", izjavila je Vlatka Vorkapić.

Nagrada "Nebojša Đukelić" za najbolji film iz regiona u glavnom takmičarskom programu festivala pripala je Mladenu Đorđeviću za film "Radnička klasa ide u pakao". "Ovo je drugi put da dobijam nagrada Nebojša Đukelić. Prvi put sam je dobio za Život i smrt porno-bande". Velika je čast nama klincima koji smo kretali tada devedesetih da se bavimo filmom, Nebojša Đukelić je mnogo značio", istakao je Đorđević.
Dusan Milenkovic/ATAImages
Beogradski pobednik za najbolji film pripao je ostvarenju "Gospodar" u režiji Jurija Bikova.

Ovo je drugi put da ruski reditelj dobije nagradu FEST-a za najbolji film budući da je Jurij Bikov 2015. godine dobio nagradu žirija Glavnog takmičarskog programa FEST-a za film "Budala" (Durak). Nagrada za najbolju režiju na festivalu pripala je Mladenu Đorđeviću za režiju filma "Radnička klasa ide u pakao".

"Mislio sam da sam dobio dve nagrade. Smrđao sam za ovih pola sata, hvala zbog toga svim žirijima. Želim da posvetim nagradu mojoj ekipi koje me je trpela i istrpela svih ovih godina i podnosila moje ludilo i želim da posvetim ovu nagradu Mirsadu Tuki koji nas je napustio mesec dana pre svetske premijere ovog filma u Torontu u septembru prošle godine", zaključio je Đorđević.

Za najbolji scenario nagrađene su Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić za film "Sveta porodica". Priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je Ivani Vuković za ulogu u filmu "Za danas toliko".

"Hvala žiriju od srca. Nisam stigla ovih dana da se zahvalim svima... Hvala publici koja ovih dana nesebično deli sebe sa nama, obasipajući nas pozitivnim utiscima", rekla je Ivana Vuković. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Saleh Bakriju za film "Nastavnik", a za najbolji debi Katalin Moldovai za režiju filma "Bez vazduha" Program ovogodišnjeg FEST-a održavao se u 6 dvorana i 8 bioskopskih sala, uz posebna prikazivanja i u Centru "Sava".

Umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić zatvorio je festival.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: