Kultura

Utorak, 13.02.2024.

14:12

Poseban predmet poslednjeg jugoslovenskog kralja prvi put u Muzeju Jugoslavije FOTO

Povodom praznika Dana državnosti Muzej Jugoslavije predstavlja premijerno, u sredu, 14. februara, u zgradi Muzeja 25. maj, novu akviziciju - “Turen” kralja Petra II Karađorđevića.

Izvor: B92

Poseban predmet poslednjeg jugoslovenskog kralja prvi put u Muzeju Jugoslavije FOTO
Foto: Nenad Nedomacki/Shutterstock

Povodom Dana državnosti, posetioci Muzeja Jugoslavije će biti u prilici da vide jednu od retkih memorabilija poslednjeg jugoslovenskog kralja “Turen“” koja nosi duboko vojno značenje.

Reč je o poklonu radionice Stanišić i sinovi iz 1934. godine, jedne od najznačajnijih jugoslovenskih umetničkih radionica za fotokeramiku i umetničko staklo iz Sombora koja je u svom radu bila blisko povezana sa dvorom Kraljevine Jugoslavije i kasnije sa Kabinetom predsednika republike. Naziv predmeta turen (tureen) je francuskog porekla i u kulturi obedovanja označava tip posude u vidu činije sa poklopcem – supijeru.

Etimološki se vezuje i za ime jednog od najvećih vojnih komandanata u istoriji Francuske 17. veka, Maršala Turena. U doba Luja XIV turen predstavlja najraskošniju posudu od keramike ili od srebra iz koje se služilo prvo jelo na svečanom kraljevskom banketu.

Tokom 18. i 19. veka taj tip luksuznih porcelanskih predmeta bio je uobičajen u dvorskoj kulturi darivanja.
Foto: Muzej Jugoslavije
Značaj ovog predmeta utoliko je veći jer je reč o retko sačuvanom predmetu od porcelana sa državnim simbolom kraljevine Jugoslavije i pripada reprezentativnom jugoslovenskom kulturnom nasleđu i kulturi darivanja jugoslovenskog kralja dok je istovremeno i svedočanstvo o odnosu običnog čoveka i vladara u kulturi poklanjanja.

Predmet će biti izložen za javnost do 14. marta. Tokom trajanja Dana državnosti, 14, 15. i 16. februara, ulaz u Muzej biće besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: