Kultura

Ponedeljak, 29.01.2024.

14:14

Caričin grad čeka da dospe na Uneskovu listu svetske baštine

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u januaru 2024. godine formiran je Stručni tim za izradu nominacionog dosijea za upis "Arheološkog nalazišta Caričin grad – Iustiniana Prima" na Uneskovu listu svetske baštine.

Izvor: B92

Default images

Kako stranica na Fejsbuku navodi, Caričin grad se nalazi na preliminarnoj listi Uneska od 2010. godine, prijavljen je pod kriterijumima II i III. Prepoznato je da ovo nalazište predstavlja važnu razmenu ljudskih vrednosti, tokom vremenskog perioda ili u kulturnom području sveta, razvoja arhitekture ili tehnologije, monumentalne umetnosti, urbanizma ili pejzažnog dizajna; kao i jedinstveno ili izuzetno svedočanstvo o kulturnoj tradiciji ili civilizaciji koja živi ili je nestala.

Stručni tim čine arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti i konzervatori-restauratori čiji zadatak je da izrade dokument u skladu sa Konvencijom o zaštiti kulturnog i prirodnog nasleđa (1972) i smernicama navedenim u Operativnom vodiču.

Grad je podigao vizantijski car Justinijan I (527–565) u blizini mesta rođenja. To je bilo novo administrativno i arhiepiskopsko sedište provincije Ilirik, s namerom da se iz ovog centra ojača vlast Vizantije i omogući širenje hrišćanstva. Život u gradu je prestao u vreme cara Iraklija (610–641) pod najezdom slovenskih plemena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: