Otvoren Festival svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH

U Zemaljskom muzeju BiH za Dan državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembar otvoreno je prvo izdanje Festivala svjetla Sarajevo, koji će trajati sve do Dana nezavisnosti BiH, 1. marta 2024.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 05.12.2023.

11:14

Otvoren Festival svjetla Sarajevo u Zemaljskom muzeju BiH
Foto: MK Ilumination

Priliku da prvi vide svetlosne postavke u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH dobili su sarajevski influenseri, odnosno ljudi koji već godinama predano, bez ikakvog drugog interesa, osim da u najboljem svetlu prikažu svoj grad, promoviraju destinaciju Sarajevo.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo im se na tome zahvalila prigodnim poklonima i karticama „Ambasador Festivala svjetla Sarajevo“.

Potom je Festival svjetla Sarajevo ugostio i grupu dece iz SOS Kinderdorf, te deo onih koji su pomogli realizaciju Festivala.

Svi posetitelji Festivala su uz svoje pozivnice i ulaznice dobili na poklon narukvicu Festivala svjetla Sarajevo kao uspomenu na posetu. I u naredna tri meseca posetitelji će uz kupljene ulaznice dobiti istovetne suvenire na ulazu u Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH.

Goste je pozdravio prof. dr. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, koji je istakao zadovoljstvo činjenicom da je nakon nekoliko meseci Festival svjetla Sarajevo širom otvorio vrata posetiteljima, poklanjajući Sarajevu i Bosni i Hercegovini na Dan državnosti BiH sasvim novu vrednost.

Ispred austrijske firme MK Illumination, koja je je u saradnji sa stručnjacima iz Zemaljskog muzeja BiH realizovala znatan deo svetlosnih elemenata postavljenih u sklopu Festivala svjetla Sarajevo, obratio se Damjan Zalokar. On je naglasio da se MK Illumination stavlja na raspolaganje gradovima, institucijama i kreativcima u Bosni i Hercegovini, kako bi skupa realizirali nezaboravna svetlosna iskustva svetske klase.

U noći otvaranja Festival svjetla Sarajevo posetili su i najpoznatiji travel influenseri u regiji Kristijan i Andrea Iličič, kojima su, takođe, ispred Festivala svjetla Sarajevo i Visit Sarajeva uručene kartice „Ambasadora Festivala svjetla Sarajevo“ i čija nesebična podrška će zasigurno doprineti promociji Festivala svjetla Sarajevo u regiji i privlačenju posetitelja u Zemaljski muzej BiH, ali i turista u Sarajevo.

Festival svjetla Sarajevo podržali su Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH i Opština Centar Sarajevo.

Ipak, najznačajnija podrška očekuje se od građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, koji će svojom posetom i širenjem glasa o ovoj novoj atrakciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine biti najznačajniji donatori i promotori Festivala svjetla Sarajevo i Zemaljskog muzeja BiH, najznačajnije kulturno-naučne institucije u BiH.

Od četvrtka 29. novembra Zemaljski muzej BiH u saradnji sa partnerima započinje akciju „Četvrtkom izlazim u Zemaljski muzej BiH“, kada će u vreme održavanja Festivala svjetla Sarajevo, od 18.30 do 22.00, ulaz biti otvoren ne samo u Botanički vrt, nego i u ostatak Muzeja.

Cilj ove akcije je da se, posebno mladim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i turistima tokom zimske turističke sezone, pruži potpuno drugačije iskustvo noćnog izlaska, pa će uz kupljenu ulaznicu za Festival svjetla Sarajevo satima moći istraživati sva ona bogatstva koja čuva Zemaljski muzej BiH i bogate svetlosne postavke u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH.

Više informacija o Festivalu svjetla Sarajevo može se pronaći na Festivalsvjetlasarajevo.ba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: