Stiže nam Beldoks: Otvara ga triler o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks otvoriće 10. maja u Domu omladine Beograda dokumentarni film "Još jedno proleće" scenariste i reditelja Mladena Kovačevića, najavili su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2023.

15:05

Stiže nam Beldoks: Otvara ga triler o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji
Foto: Promo

Beldoks je saopštio da Kovačevićev "dokumentarni medicinski triler tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine", a sastavljen je od arhivskih snimaka.

"Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao jedan od retkih imunih epidemiologa u regionu bio na poprištu borbe koja će ostati upamćena u analima svetske medicine", kaže se u saopštenju.

Iz Beldoksa su naveli da "Još jedno proleće" "ostajući dosledno faktografskog građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugoslovenskih) društveno- političkih prilika".

Film je imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima 2022. godine, a montirala ga je Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba, a producentkinja je Iva Plemić Divjak.

Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, koproducenti su Radio-televizija Srbije i Sinerent prodakšn, Bokalupo films iz Francuske, uz podršku Filmskog centra Srbije i Doha film Instituta.

Kako je najavljeno, 16. Beldoks biće održan od 10. do 17. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: