Alan Ford trči počasni krug: Izložba o vanvremenskom stripu VIDEO

Od danas u Muzeju Jugoslavije publika može da poseti gostujuću izložbu "Alan Ford trči počasni krug", najavili su iz Muzeja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.12.2020.

14:02

Alan Ford trči počasni krug: Izložba o vanvremenskom stripu VIDEO
Foto: printscreen/Prva TV

Izložba se realizuje povodom više od pola veka od izlaska prvog broja "Alana Forda", stripa koji predstavlja značajan fenomen pop kulture iz perspektive jugoslovenskog nasleđa.

Biće prikazane 152 originalne crtačke table iz prvih 75 izdanja, kada je strip stvarao čuveni italijanski autorski dvojac Magnus-Bunker, kao i tri naslovna crteža Paola Pifarerija.

Otvaranjem izložbe, završava se ovogodišnje obeležavanje Dana Muzeja Jugoslavije.

Prvi broj "Alana Forda" izašao je u Italiji 1969. godine.

Osmislili su ga Lučano Seki, poznatiji po pseudonimu Maks Bunker (1939), kao scenarista, i crtač Roberto Raviola Magnus (1939-1996).

Već sledeće godine, ovaj satirični strip je zbog upečatljivih crteža, duhovitih dijaloga i spretne ironije, kao i izuzetnog prevoda novinara i pisca Nenada Briksija, pridobio naklonost publike širom Jugoslavije, koja ni do danas ne jenjava.

"Izložba Alan Ford trči počasni krug nije mogla da dobije prikladnije mesto od Muzeja Jugoslavije. Alan Ford je u bivšoj Jugoslaviji stekao ogromnu popularnost, veću nego u rodnoj Italiji", kaže autor izložbe Rok Glavan i dodaje da izložba stigla u Muzej Jugoslavije zalaganjem Lazara Džamića.

"Prošle godine smo poslavili 50. godišnjicu prvog broja stripa izložbom u Narodnoj galeriji u LJubljani, koja je bila verovatno najveći kulturni događaj godine za pet meseci posetilo ju je oko 10.000 ljudi, i to ne samo iz Slovenije, već i iz svih država nekadašnje Jugoslavije", dodaje.
Za ovu priliku, kako kaže, nadogradili su ljubljansku izložbu i uvrstili zanimljiva izdanja stripa Alan Ford.

Izložbu, koja je još jedan primer razvijene regionalne saradnje Muzeja Jugoslavije, Muzej organizuje sa Institutom za kulturu i obrazovanje iz LJubljane, a u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Tim Muzeja Jugoslavije svih prethodnih meseci ulaže maksimum svojih napora da kreira i prilagođava jednako programe u fizičkom prostoru, koji se mogu sprovoditi uz poštovanje svih mera, ali i mnoštvo onlajn sadržaja, kako bi kontakt sa publikom ostao neprekinut.

Tome svedoče i programi kojima smo obeležili ovogodišnji Dan Muzeja.

"Drago nam je što ovaj niz završavamo otvaranjem gostujuće izložbe "Alan Ford trči počasni krug" i što ćemo posetiocima moći da punudimo ovaj, za jugoslovensko kulturno nasleđe, značajan fenomen, i što upravo ovom izložbom, u svima teškoj godini, nastavljamo uspešnu regionalnu saradnju. Zahvaljujem onima bez kojih njena realizacija u ovim okolnostima ne bi bila moguća", izjavila je direktorka Muzeja Jugoslavije, Neda Knežević.

Stručni saradnici na izložbi su dr Andrej Smrekar i Samo Pureber, kao i Lazar DŽamić, autor knjige "Cvjećarnica u Kući cveća", popularne studije o fenomenu uspeha stripa "Alan Ford" u Jugoslaviji.

Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

Kao što je gore pomenuto, u okviru izložbe biće prikazana i retka izdanja stripa -Alan Ford iz kolekcije Marijana Matića i Marija Reljanovića, a biće održani i prateći programi.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: