Kultura

Nedelja, 24.05.2020.

12:56

Dan slovenske pismenosti: Venci na spomeniku Ćirilu i Metodiju

Dan slovenske pismenosti i kulture danas je u Beogradu obeležen polaganjem venaca na Spomenik apostolima Ćirilu i Metodiju u istoimenom parku.

Izvor: Tanjug

Dan slovenske pismenosti: Venci na spomeniku Ćirilu i Metodiju
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Vence su položili ambasadori i predstavnici ambasada slovenskih zemalja u Srbiji - Rusije, Belorusije, Slovačke, Bugarske, Hrvatske, Češke, Makedonije, Slovenije, Poljske, kao i Udruženje književnika Srbije i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

On je podsetio da je 2019. godine na inicijativu Skupštine Grada, 24. maj, Dan slovenske pismenosti i kulture, proglašen kao državni praznik i u Srbiji.

"Ovo je dan koji se obeležava u znak sećanja dolaska Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku 863. godine. Sa njihovim dolaskom počinje opismenjavanje i širenje kulture među slovenskim narodima. Njihov značaj je izuzetan, počev od prvog slovenskog pisma glagoljice, pa do prevođenja crkvenih knjiga i bogosluženja sa grčkog na slovenske jezike", rekao je Nikodijević.

Dodao da su oni imali doprinos i u približavanju vere slovenskim narodima.

S obzirom na istorijski značaj koji su ostavili na slovensku kulturu i pismenost, on je izrazio zadovoljstvo što je Srbija prihvatila da obeležava 24. maj kao svoj nacionalni praznik.

“Ćirilo i Metodije su jedni od retkih koji se slave u čitavom slovenskom svetu, a današnja slika ambasadora svih slovenskih zemalja na jednom mestu je impozantna”, naveo je Nikodijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

22:12

20.6.2024.

1 d

Podeli: