Novi Kapetan Amerika je crnac

Burnu nedelju za američki strip nastavila je objava da će novi Kapetan Amerika biti crnac, odnosno da će stari "kep" Stiv Rodžers svoj štit i kostim predati prijatelju i saborcu Semu Vilsonu, alias Falkonu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

11:17

Default images

Novost je sa fanovima podelio jedan od glavnih ljudi u Marvelu Džo Kesada u emisiji "Kolber riport" i to samo 24 časa nakon što je objavljeno da će Tor postati žensko, i 48 sati nakon što je saopšteno da će omiljeni američki tinejdžer Arči (manje poznat na ovim prostorima) biti ubijen u stripu.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je Vilson crnac, Kesada je rekao da on "ne vidi boje".

Vilson je drugi bivši Kapetanov pomoćnik koji će preuzeti štit u poslednjoj deceniji, a ukupno je sedmi lik koji će koristiti ime i kostim Kapetana Amerike u Marvelovom univerzumu. Falkon je inače krajem šezdesetih godina prošlog veka postao prvi afroamerički superheroj u mejnstrip stripu.

Vredi istaći i da Falkon nije prvi crnac u kostimu Kapetana Amerike, jer u kratkom serijalu "Truth: Red, White & Black" (2003, sedam brojeva) zvezdu na grudima nosio i Ajzea Bredli.

Serijal, koji je takođe podržao Kesada, govori o eksperimenatima sa "super-serumom" nad jednom afroameričkom četom u Drugom svetskom ratu. Pokušaje da se pronađe izgubljena formula koja je stvorila Kepa od Stiva Rodžersa, mnogi su platili životom, a mutacije i strašnu smrt izbegao je samo Bredli, sada kultna ličnost u Marvelovom panteonu.

Za razliku od te, ova promena bi trebalo da bude konačna, a "primopredaja" će se desiti u prvom broju novog serijala po imenu "All-New Captain America", koji će potpisati poznati scenarista Rik Remender i crtač Stjuart Imonen.

Ostaje da se vidi da li će i kako će se velike promene u super-grupi Osvetnici (Avengers) iz stripa preslikati na veliko platno, uz pretpostavku da će od 2018. biti još filmova u kojima se pojavljuju Kep, Tor, Ajron men i ostali.

SPOJLER UPOZORENJE:

Rodžers štit Vilsonu predaje nakon okršaja sa Ajron Nejlom, tokom kog iz njegovog tela biva isisan super-serum koji mu daje moći. Falkon uspeva da spasi život Rodžersu, koji nakon svega postaje starac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: