Maja Miloš: ''Klip'' je iskren film

Rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš, izjavila je da "jedva čeka da vidi kako će publika u Srbiji da reaguje na njen debitantski film Klip", koji je osvojio prestižne međunarodne nagrade.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.04.2012.

12:54

Default images

"Očekujem da će da bude uzbudljivo i nadam se da će što više mladih ljudi da vidi ''Klip''. Mislim da je ovo retka prilika da vide film koji se upravo bavi njihovim problemima na jedan veoma otvoren i iskren način, bez osuđivanja", rekla je ona uoči beogradske premijere zakazane za 12. april u Sava centru.

Autorka je dodala da bi "takođe volela da ovaj film vide i starije generacije, roditelji, jer mogu da se zapitaju šta se događa sa njihovim klincima".

Priča se dešava među mladima u Beogradu, ali ju je dobro prihvatila strana publika, naročito u Holandiji, gde je film osvojio nagradu "Tigar" na filmskom festivalu u Roterdamu.

"Mislim da što se pravi lokalniji, autentičniji, realističniji film, to više on postaje univerzalan", objasnila je autorka dodajući da je to i bila njena ideja.

Glavni lik je tinejdžerka koja živi okružena oskudicom beogradskih predgrađa. Otac joj je teško bolestan i besna je na sve i svakoga, uključujući sebe. Zaljubljena je u dečka sa kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi želela.

Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimantisanjem u seksu, drogama i izlascima, snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju. U tom surovom okruženju ipak se rađaju ljubav i nežnost.

Maja Miloš je izjavila da "mi možemo da pričamo o porastu nasilja ili porastu konzumiranja droga među mladima kod nas, ali to je nešto što je ustvari i svetski trend".

"To je eksplicitnost društva u kome živimo. Ono je jako surovo, a sa druge strane prisutna je tabuizacija emocija. To je nešto što je svetski trend i nije vezano isključivo za Srbiju i naša predgrađa", rekla je ona.



Na pitanje da li je imala teškoća tokom snimanja kao debitant i kao jedna od retkih rediteljki dugometražnog filma kod nas, odgovorila je da je "u Srbiji svima podjednako teško, kako mladima, tako i renomiranim rediteljima, muškarcima i ženama, svejedno".

"Imala sam sreću da su meni producenti Srdan Golubović i Jelena Mitrović omogućili da radim samo svoj posao. Bila sam jako zaštićena u tom smislu i nisam imala nikakve neprilike zbog toga što sam žensko i što sam mlada", istakla je ona.

Glavne likove igraju mladi glumci Isidora Simijonović, koja je nagrađena na festivalu u Viljnusu i Vukašin Jasnić.

Ostale uloge tumače Sanja Mikitišin, Jovo Maksić, Monja Savić, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Jovana Stojiljković, Vladimir Gvojić, Nikola Dragutinović i Mihajlo Nikolić.

U produkciji kuće "Baš čelik" na filmu su radili direktor fotografije Vladimir Simić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Senka Kljakić, Marijana Radović i Monika Ratković, montažer Stevan Filipović, dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić.

Maja Miloš je diplomirala 2008. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija režirala je 11 kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Njeni kratki igrani filmovi “Interval” i “Si tu timažin” prikazani su na festivalima u Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj, Holandiji, Finskoj ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: