Kultura

Subota, 14.05.2011.

23:53

Azerbejdžan pobednik "Evrovizije"

Predstavnici Azerbejdžana pesmom “Running scared” doneli su svojoj zemlji pobedu na ovogodišnjoj "Pesmi Evrovizije", održanoj 14. maja u Diseldorfu, dok je predstavnica Srbije Nina sa pesmom “Čaroban” završila takmičenje na 14. mestu.

Izvor: B92

Default images

El i Niki, azerbejdžanski predstavnici koji su nakon proglašenja izveli pobedničku baladu, zahvalili su svim fanovima i svojoj zemlji na podršci. Oni su usvojili ukupno 221 bod.

Drugo mesto osvojio je Rafael Gualaci, italijanski predstavnik sa 189 poena, a na trećem mestu je Šveđanin Eric Saade sa 185 bodova.

Srpska predstavnica Danica Radojičić Nina sa pesmom “Čaroban” Kristine Kovač nastupila je pretposlednja i osvojila 14. mesto sa ukupno osvojenih 85 bodova. Najviše bodova dobila je od Slovenije i Bosne i Hercegovine, po deset, a po osam od Hrvatske i Makedonije. Naknadno je saopšteno da je u prvom polufinalu Srbija bila osma, po broju osvojenih glasova.
Foto: FoNet
Finalno takmičenje otvorila je prošlogodišnja ponednica Lena, koja je pesmu “Satelite“ izvela uz pratnju simfonijskog orkestra i brojnih „dvojnica“ koje su predstavljale zemlje učesnice.

Prvi takmičar koji je nastupio bio je Peradajz Oskar, predstavnik Finske, a za njim je na scenu izašao i predstavnik BiH, Dino Merlin.

U areni u Diseldorfu nastupilo je dvadeset pet zemalja. U glasanju za najbolju pesmu učestvovali su publika i žiri iz čak 43 zemlje.

Iz prvog polufinala učešće u finalu, osim Srbije, izborili su Litvanija, Grčke, Azerbejdžana, Gruzije, Švajcarske, Mađarske, Finske, Rusije i Islanda. Iz drugog polufinala plasirali su se predstavnici Estonije, Rumunije, Moldavije, Irske, Bosne i Hercegovine, Danske, Austrije, Ukrajine, Slovenije i Švedske.

U velelepnoj Esprit je bilo oko 35.000 posetilaca, dok je takmičenje kraj malih ekrana, prema proceni organizatora, pratilo više od sto miliona ljudi.

Naredne godine direktno u finale proći će pobednici, ali i Velika Britanija, Španija, Nemačka, Francuska i Italija koji u finale "Evrosonga" ulaze direktno, bez obaveze nastupa u polufinalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: