Umetnička mafija ne posustaje

Nepoznate osobe ukrale su bistu Vuka Stefanovića Karadžića ispred Osnovne škole u Ćupriji, koja nosi njegovo ime, potvrđeno je u Policijskoj upravi u Jagodini.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2011.

09:23

Default images

Pod okriljem noći, nepoznati vandali su sa postamenta iščupali bronzano poprsje. Policija je obavila uviđaj i intenzivno traga za počiniocima.

Krađa biste Vuka Karadžića nije prvi slučaj uništavanja i skrnavljenja istorijskih i kulturnih spomenika u ovom gradu u proteklih nekoliko godina. U Okružnom odboru SUBNOR-a u Jagodini, rečeno je da je pre biste Vuka, ukradena i bista narodnog heroja Jovice Milosavljevića ispred zgrade Gimnazije u Ćupriji, dok su spomenici narodnim herojima Miodragu Novkoviću - Džudži i Živki Damnjanović, oskrnavljeni.

Počinioci ni u jednom slučaju nisu otkriveni.

Kriminalno delo u Ćupriji poslednje je u seriji nestanka ili krađa kulturno istorijskih spomenika i umetničkih dela, koje su u Srbiji u poprimile izuzetno velike razmere. U nekoliko prethodnih meseci u Beogradu su, između ostalih, nestale bista dečaka sa Čukur česme, biste i skulpture sa fontane "Buđenje" ispred paviljona Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu, delovi spomenika Knezu Mihailu na Trgu republike, kao nekoliko spomen-ploča i obeležja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: