Kultura

Petak, 18.06.2010.

15:21

Preminuo nobelovac Žoze Saramago

Proslavljeni portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago umro je u 88. godini u svojoj kući u Lanzaroteu, na Kanarskim ostrvima.

Izvor: Beta

Default images

Saramagov izdavač Seferino Koeljo izjavio je da se zdravstveno stanje Saramaga pogoršalo nakon nedavne bolesti, ali nije izneo više detalja. Žoze Saramago rodjen je 16. novembra 1922. godine u Azinjagi, u siromašnoj seljačkoj porodici. Teška materijalna situacija prinudila ga je da promeni niz zanimanja, da bi se tek 1976. godine posvetio isključivo književnosti.

Saramago se smatra jednim od najvećih portugalskih i jednim od najuticajnijih evropskih pisaca. Njegova najpozantija dela su "Jevanđelje po Isusu Hristu", "Slepilo", "Sedam Sunaca i Sedam Mesečina" i "Godina smrti Rikarda Reiša".

Nedavno je dobio prestižnu špansku književnu nagradu Princ od Asturije. Njegova dela prevedena su na preko trideset jezika, uklučujući i srpski. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1998. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: