Počelo prikazivanje srpskog dokumentarca "Dugo putovanje u rat" na Netfliksu u 30 zemalja

Dokumentarni film "Dugo putovanje u rat" Miloša Škundrića od juče, na godišnjicu Sarajevskog atentata, počeo je da se prikazuje na Netfliksu, pred publikom od oko 70 miliona pretplatnika, u 30 zemalja Evrope.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2022.

11:59

Počelo prikazivanje srpskog dokumentarca
Foto: Printskrin/Jutjub

Ovo je prvi dokumentarni film iz Srbije koji izlazi na Netfliksu i srpski film sa do sada najvećom distribucijom na popularnoj filmskoj platformi.

Film je nastao u periodu između 2014. i 2018. godine i, kako se navodi u saopštenju, prvi je dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega i kako je došlo do Prvog svetskog rata, događaja koji je oblikovao ceo 20. vek.

Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj "napeti politički triler" prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

Prikazivanje na Netfliksu omogućiće da naša verzija istorije o kritičnom događaju konačno i možda prvi put bude dostupna tako velikoj svetskoj publici.

"Dugo putovanje u rat" je premijerno prikazano van konkurencije na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu u martu 2018, a televizijska premijera bila je na RTS-u 2018, na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: