Kultura

Ponedeljak, 24.10.2016.

10:10

Samizdat B92: Sa srpskog na albanski i obrnuto

Izdavačka kuća "Samizdat B92", koja postoji već 23 godine, posvetila je posebnu pažnju knjigama albanskih autora i ima u planu da obezbedi i prevod srpskih naslova na albanski jezik, izjavila je Tanjugu glavna urednica Lidija Kusovac.

Izvor: Tanjug

Samizdat B92: Sa srpskog na albanski i obrnuto

Ovaj izdavač je postao prepoznatljiv po serijalima škotskog pisca Aleksandra Mekola Smita o detektivskoj agenciji u Bocvani i sa dva serijala čija se radnja događa u Škotskoj.

Gost "Samizdata" na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće proslavljeni autor Mekol Smit koji će u subotu boraviti na štandu tog izdavača.

Tokom ove godine "Samizdat" je objavio i nekoliko knjiga albanskih pisaca iz Albanije, kao što je Ismail Kadare i sa Kosova poput Vetona Suroia.

Prema rečima Lidije Kusovac, osim romana "Palata snova"” Kadarea, otkupili su autorska prava i za njegovu zbirku priča koja će uskoro izaći.

Na drugoj strani "Samizdat" se priprema, da posle romana "Milioner" i esejističko -publicističkih beleški pod naslovom "Ambasador i druge jeretičke beleške", objavi još jedan roman Vetona Suroia - "Sve ljubavi Marije Gjakoni”.

"Samizdat" je štampao i publicističko delo albanskog premijera Edija Rame"Žrtvovanje"”, uoči njegovog dolaska u Beograd, a na albanski je ovaj izdavač preveo prvi i drugi tom autobiografije poznatog glumca Bekima Fehmiua "Blistavo i strašno"”.

Kusovac je kazala da se Fehmiuove knjige veoma dobro prodaju ne samo na Kosovu, već i u Albaniji, a na Sajmu je posebno snižena, tako da se oba dela prodaju za 1.000 dinara.

"Samizdat b92" objavio je i dvojezično, na srpskom i albanskom, knjigu Petrita Imamia “"Srbi i Albanci kroz vekove"” koja demistifikuje uvrežene istorijske zablude o srpsko-albanskim odnosima.

"Samizdat" je jedini izdavač koji štampa sa i na albanski jezik, što je po rečima glavne urednice, ambicija da se dva naroda bolje upoznaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: