Grbićev "Kanon potištenog uma" u najužem izboru za "Beogradskog pobednika"

Šest najboljih romana iz 2023. godine

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2024.

14:40

Grbićev
Foto: PROMO

Roman Kanon potištenog uma autora Filipa Grbića ušao je u najuži izbor za prestižnu nagradu Beogradski pobednik nakon što je odlukom žirija uvršten među šest najboljih knjiga napisanih na srpskom jeziku i tako ostao u trci za ovogodišnje priznanje.

Prethodno je žiri koji je radio u sastavu: Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, izglasao 14 najboljih romana napisanih na srpskom jeziku u prethodnoj godini.
Foto: PROMO
Grbić je za svoj prvi roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, koji je preveden na francuski i makedonski jezik, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić).
Foto: PROMO
U poslednjem romanu beogradskog pisca upoznajemo se sa troje protagonista čije različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskrivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima. Njihovim različitim temperamentima zajedničko je osećanje potištenosti. Njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno se ukrštaju u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom koje su se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosad nezabeleženom učestalošću, i ta histerična kakofonija istorije ukomponovana je u harmoniju umetničkog dela.

Sva tri romana Filipa Grbića možete potražiti na sajtu Vulkan izdavaštva vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije. Dobitnik Beogradskog pobednika, nagrade koju je ustanovila Biblioteka grada Beograda 2021. godine, biće proglašen 22. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: