Kultura

Ponedeljak, 16.12.2013.

14:10

Digitalizovana prva izdanja Njegoševih dela

Biblioteka Matice srpske digitalizovala je i na sajt Digitalne BMS postavila prva izdanja svih Njegoševih dela iz svoje kolekcije, povodom dva veka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je saopšteno, u Biblioteci se nalazi jedinstvena i najveća zbirka dela Petra II Petrovića Njegoša i literature o njemu.

Biblioteka ima 35 primeraka prvih izdanja Njegoševih jedanaest knjiga, uključujući i njihove varijante (Šćepan Mali i dr.). Svaki je primerak digitalizovan i postavljen na adresi Digitalne BMS - digital.bms.rs.

Obeležavanje dvestogodišnjice Njegoševog rođenja i otkrivanje Njegoševog spomenika u Andrićgradu bili su povod da Biblioteka Matice srpske štampa digitalizovana prva izdanja svih Njegoševih dela.

U majstorskim radionicama Biblioteke, a na inicijativu njenog upravnika, ujedno i urednika ovog izdanja, Mira Vuksanovića, oblikovano je 11 Njegoševih knjiga u istoj boji, jednakom povezu i slogu, na istom broju od 1.508 strana kao kada su i prvi put štampane.

Ovaj jedinstveni komplet čine naslovi: Pustinjak cetinski (Cetinje, 1834), Lijek jarosti turske (Cetinje, 1834), Oda stupljenja na prestol Ferdinanda I, imperatora austriskoga i kralja madžarskoga (Cetinje, 1835), Tri dana u Trijestu (Beč, [1844]), Luča mikrokozma (Beograd, 1845), Ogledalo srbsko (Beograd, [1845]), Gorski vijenac (Beč, 1847), Kula Ðurišića i Čardak Aleksića (Beč, 1850), Lažni car Šćepan Mali (Zagreb, 1851), Slobodijada (Zemun, 1854) i Njegoševa Bilježnica s rukopisom pesme Noć skuplja vijeka (Cetinje, 1956).

Za pripremu izdanja bili su zaduženi Olivera Mihajlović, Goran Vlahović i Sonja Sulocki, a za povez Pavle Živković.

Digitalizovana prva izdanja jedanaest Njegoševih knjiga Miro Vuksanović je uručio direktoru Andrićevog instituta Emiru Kusturici. Knjige su izložene na stalnoj postavci u Andrićgradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: