Kultura

Četvrtak, 11.04.2013.

14:48

“Mali princ” slavi 70. rođendan

Francuska će serijom specijalnih izdanja ove godine proslaviti sedamdesetogodišnjicu kultnog romana "Mali princ" Antoana de Sent Egziperija.

Izvor: Tanjug

Default images

Među knjigama koje će tim povodom biti objavljene je i nova biografija slavnog francuskog pilota, tvorca u svetu čuvenog plavokosog vladara sićušne planete.

Roman "Mali princ", o dečaku koji raspreda o svom životu među zvezdama, pilotu kome se avio pokvario nasred pustinje, prvi put je objavljen 1943. godine u Njujorku, istovremeno na engleskom i francuskom jeziku.

Od tada, prodato je više od 145 miliona primeraka širom sveta u prevodu na 270 jezika i dijalekata.
Sent Egziperi je misteriozno nestao 1944. godine tokom izviđačke misije. Imao je 44 godine i nije doživeo objavljivanje svoje knjige u Francuskoj 1946.

U čast poslave sedam decenija "Malog princa", u Francuskoj će biti objavljena nova biografija poznatog pisca čiji je autor Viržil Tanaz, a biće reizdata i biografija "Sent Egziperi, Arhanđeo i pisac" Natali de Valijer.

Izdavačka kuća "Folio" će objaviti ograničeno izdanje knjige za 24 crteža Sent Egziperija kao i verziju u vidu slikovnice. U prodaji je već i album sa audio snimkom romana iz 1954. u kojem je narator slavni francuski glumac Žerar Filip.

Narednih meseci očekuje se izdanje "Malog princa" u originalnom rukopisu kao i jedno elektronsko izdanje sa arhivskim crtežima i drugim manje poznatim materijalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: