Kultura

Petak, 18.03.2011.

07:58

“Pet dunavskih čuda” u Lajpcigu

Novi roman Zorana Živkovića 17. marta je predstavljen na Sajmu knjiga u Lajpcigu, na kojem je Srbija "Zemlja u fokusu".

Izvor: Beta

Default images

Radnja romana "Pet dunavskih čuda" se odvija na pet zamišljenih mostova na Dunavu: u Regensburgu, Bratislavi, Beču, Budimpešti i Novom Sadu, a glavni junak je reka Dunav.

"Mi smo u Srbiji veoma ponosni što tokom mađarskog predsedavanja Evropskom unijom i afirmisanja Dunavske strategije, velike strategije Evropske unije, imamo da ponudimo i ovo delo - novi roman koji se tiče Dunava", rekao je na promociji potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Prema njegovim rečima, na predlog da napiše roman o Dunavu, a koji bi trebalo da bude jedan od kulturnih doprinosa idejama i ciljevima Dunavske strategije, Živković je prvobitno negativno odgovorio, ali je potom ipak pristao da se uključi u projekat.

Zoran Živković je rekao da je tokom pet meseci imao vrlo zahtevan zadatak i dodao da je još teži bio posao prevodilaca dela koji su prevodili deo po deo teksta, prateći njegov tempo pisanja.

Roman u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda, objavljen je u pet knjiga: na srpskom, engleskem, nemačkom, slovačkom i mađarskom.

Dunavska strategija je inicijativa zemalja iz sliva Dunava da se čvršće povežu u privredi, zaštiti okoline, infrastrukturi I drugim oblastima/ Srbija bi taj sporazum trebalo da ratifikuje u prvoj polovini ove godine.

Sajam knjiga u Lajpcigu traje od 17. do 20. marta. Srbiju na toj manifestaciji predstavlja četrdesetak autora, s delima prevedenim na nemački jezik, a učestvuju i u raznovrsnim književnim i umetničkim programima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

13 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

20 h

Podeli: