Muzičari Beogradske filharmonije nastupili u dresovima reprezentacije FOTO

Muzičari Beogradske filharmonije sinoć su započeli koncert svirajući u specijalnim dresovima kojim su poručili da su muzička reprezentacija Srbije, saopštili su iz Beogradske filharmonije.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 02.03.2024.

16:03

Muzičari Beogradske filharmonije nastupili u dresovima reprezentacije FOTO
Foto: Tanjug/Beogradska filharmonija/ Marko Djokoviæ (HO)

Dirigent Haurd Grifits koji je sinoć upravljao Beogradskom filharmonijom se uoči koncerta obratio publici uz zahvalnost za podršku orkestru koji zaslužuje status evropskih orkestara.

U nadi da će se obistiniti želja ne samo muzičara već i brojne publike za novom zgradom Beogradske filharmonije, Grifits je napomenuo da bi nova koncertna dvorana u Beogradu bila svetionik kulture.

"Naravno da žele novu koncertnu dvoranu! I vi želite novu koncertnu dvoranu - bilo bi vam divno u njoj! Siguran sam, jer sam tome svedočio u mnogo navrata širom Evrope - u Kelnu, Birmingemu, Lucernu… Kada se izgradi nova koncertna dvorana, ona postaje velika atrakcija za ceo grad" kazao je Grifits.
Foto: Tanjug/Beogradska filharmonija/ Marko Djokoviæ (HO)
Nakon obraćanja usledio je neobičan program, pun premijera na domaćem terenu: prvi put u Srbiji publika je čula delo mladog savremenog afroameričkog kompozitora Karlosa Sajmona, nominovanog za Gremi nagradu, kao i prve priznate afroameričke kompozitorke Florens Prajs, Koncert za klavir i orkestar, sa mladom britanskom zvezdom Dženibom Kane-Mejson koja je osvojila publiku.

Koncert je zaokružila Sibelijusova Druga simfonija, od posebnog značaja za filharmonijski orkestar koji se sa njom predstavljao na američkom kontinentu, kao uspomena na prvu američku turneju 2014. godine i jedan od najvećih međunarodnih uspeha Beogradske filharmonije u svojoj stogodišnjici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: