Kultura

Subota, 25.11.2023.

12:47

Posle 80 godina će konačno biti objavljena muzika nastala u Aušvicu

Muzika koju su komponovali zatvorenici Aušvica tokom Holokausta konačno će ugledati svetlost dana sledeće nedelje.

Izvor: index.hr

Posle 80 godina će konačno biti objavljena muzika nastala u Aušvicu
Foto: Shutterstock/Rawpixel.com

Biće predstavljena četiri od preko 200 komada koje je otkrio dirigent i kompozitor Leo Gejer tokom posete tom koncentracionom logoru 2015. godine.

Gejer je posetio bivši nacistički koncentracioni logor nakon što je dobio nalog da komponuje muziku u znak sećanja na Martina Gilberta, britanskog istoričara i stručnjaka za holokaust koji je umro u februaru ove godine.

Gejer, koji nije Jevrej, otputovao je u Poljsku da bi stekao „osećaj težine“ Gilbertovog dela. Dok je bio tamo, sastao se sa arhivistom u Memorijalnom centru i muzeju Aušvic-Birkenau, koji je spomenuo da imaju ostatke muzičkih ploča koje su svirali orkestri u logoru.

"Umalo da se srušim..."

„Znao sam da u Aušvicu postoje orkestri i o tome smo razgovarali, jer me je kao muzičara to zanimalo“, rekao je Gejer u telefonskom intervjuu za CNN u četvrtak.

"Tek tada je pomenuo rukopise u arhivi. Skoro sam se srušio kada mi je prvi put rekao - nisam mogao da verujem da je tako nešto prošlo skoro nezapaženo skoro 80 ​​godina", dodao je on.

Gejer, koji je doktorirao muziku i kompoziciju na Univerzitetu Oksford, naglasio je da je ono što je sačuvano u Aušvicu „kao rasuta slagalica“. Ali on je odlučan da sastavi ova dela i oživi ih.

Četiri numere koje će biti predstavljene sledeće nedelje biće deo jubilarnog koncerta Constella Music povodom 10. godišnjice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: