Kultura

Sreda, 26.04.2023.

15:35

Prodaju se lični predmeti Fredija Merkjurija

Jedna od najboljih prijateljica pokojnog pevača grupe Kvin Fredija Merkjurija, Meri Ostin, prodaće na aukciji predmete iz lične kolekcije koju joj je ostavio nakon smrti, uključujući i neke od njegovih rukom pisanih tekstova i čuvenih scenskih kostima.

Izvor: Tanjug

Prodaju se lični predmeti Fredija Merkjurija
Foto: EPA/ROBERT SCHLESINGER

Kako navodi BBC, Merkjuri je kolekciju, koju je gradio preko 30 godina, držao u svojoj vili u Kensingtonu, koju je nakon smrti 1991. ostavio Ostinovoj, sa kojom je bio u vezi.

''Kolekcija vas uvodi dublje u ličnost i čoveka kojeg sam poznavala'', rekla je Ostinova. Među najvrednijim predmetima je i radni tekst pesme ''We Are The Champions'', jedne od najvećih pesama Kvina, uz koji stoje i radne verzije harmonija i akorda, što je sve ispisano na devet stranica, i čija se vrednost procenjuje na između 200.000 i 300.000 funti.

Početna cena do sada neviđenog radnog teksta pesme ''Killer Queen'', napisanog na jednom listu papira, biće između 50.000 i 70.000 funti. Ostinova je navela da će joj posebno biti teško da se rastane od stihova, pošto ''pokazuju najlepšu stranu čoveka'' kojeg je poznavala. ''Na tim tekstovima vidi se umetnički proces, tok rada. Precrtavanja, preispitivanja, preformulacije'', rekla je.
Meri Ostin je upoznala Fredija Merkjurija 1970, kada je izašla na sastanak sa gitaristom Kvina Brajanom Mejem, nakon čega su zapravo njih dvoje započeli romansu. Ostali su zajedno i nakon što joj je Merkjuri otkrio da je gej, a ona je bila među malobrojnim ljudima koji su o njemu brinuli nakon što je oboleo od side.

Merkjuri je jednom rekao za Ostinovu: ''Nema toliko ljudi kojima bih se obratio. A među onima kojima mogu je Meri''.

Ostinova je retko govorila u javnosti otkako je Merkjuri preminuo.

''Nedostaju mi zabava, humor, toplina i njegova energija'', rekla je Ostinova. Među umetninama koje se nalaze u kući u Kensingtonu su i dela Matisa i Šagala, kao i Pikasov portret koji je bio izložen iznad stola za kojim je Merkjuri doručkovao.

"Volim da sam okružen lepim stvarima. Želim da vodim viktorijanski život, okružen izuzetnim neredom'', govorio je Merkjuri.

Od garderobe koja će se pojaviti na aukciji je i scenska obuća koju je Merkjuri nosio, uključujući i cipele sa šljokicama i lažnim krznom, krunu sa dragim kamenjem i kraljevski ogrtač, koje je nosio osamdesetih godina. Na aukciji će se naći i pojedini lični predmeri, poput telefona koji je Merkjuri držao pored svog kreveta, ručno izrađenog mermernog bara, kao i srebrnog češlja za brkove. Svih 1.500 artikala biće izloženo u londonskom Sodebiju tokom leta u nizu posebno dizajniranih galerija, pre nego što budu prodati u septembru. Očekuje se da će ukupna vrednost predmeta na aukciji dostići više od šest miliona funti, a deo prihoda biće doniran u dobrotvorne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: