Kultura

Utorak, 30.10.2018.

17:03

Povodom 50. rođendana Led cepelina, Džimi Pejdž otkrio malo poznate detalje

Britanski gitarista Džimi Pejdž je pre 50 godina naslikao zmaja na svojoj omiljenoj gitari i iskoristio ga za stvaranje "Led cepelina" (Led Zeppelin).

Izvor: Beta

Povodom 50. rođendana Led cepelina, Džimi Pejdž otkrio malo poznate detalje
Foto: Youtube Printscreen / Associated Press

Sada, za proslavu pola veka velikog benda, zver je oživela.

Pejdž (74) rekao je za Asošiejted pres da je gitara fender telekaster iz 1959. bila mač Ekskalibur kojom su obeleženi magični dani tokom 1968, kada se njegov prethodni bend "Jardbrds" (Yardbirds) raspao a "Led cepelin" počeo karijeru dva meseca kasnije.

"Moj život se tada kretao veoma brzo. Totalni roler-koster", rekao je Pejdž.

Kako kaže, u svom umu je imao potpuno formiran zvuk "Cepelina" i prve pesme čak i pre raspada "Jardbrdsa".

"Jednostavno sam znao kuda da krenem. To mi je bilo instiktivno", naveo je on.

Prvog saveznika je našao u pevaču Robertu Plantu, kog je pozvao u goste da prolaze kroz ploče i pričaju o muzici.

Pejdž kaže da je kao primer Plantu kakav zvuk želi iskoristio folk kantautorku Džoan Baez i njenu pesmu "Babe I'm Gonna Leave You". Pesma je kasnije postala deo debitantskog albuma "Cepelina", "Led Zeppelin".

Legendarni gitarista se i danas čudi kako je sve brzo krenulo nakon što je u bend pozvao svog prijatelja basistu Džon Pola Džonsa, a Plant doveo bubnjara Džona Bonama.

"Čitavo putovanje 'Led cepelina' i uspon 'Led cepelina', svaka turneja je bila neverovatna, i rast i poštovanje i ljubav prema bendu, i ljudi koji su se gomilali da nas vide", seća se Pejdž. Na gitari-Ekskaliburu je svirao skoro sve pesme s prvog albuma "Cepelina", čak koristeći i gudalo u rok klasiku "Dazed And Confused".

Taj fender je bio dragi poklon od gitariste Džefa Beka, dat Pejdžu u znak zahvalnosti za preporuku za posao u "Jardbrdsima", što je bilo unosno.

Pejdž kaže da se u potpunosti posvetio instrumentu i želeo da ga "posveti", pa je iskoristio boje koje su u to vreme korišćene za psihodelične postere i prizvao zmaja.

Kasnije, kada su "Cepelini" 1969. krenuli na američku turneju, Pejdž je gitaru ostavio kod kuće u Engleskoj i zažalio zbog te odluke.

Kućepazitelj je prefarbao zmaja drugom slikom kao "poklon" Pejdžu, a ovaj je u besu ostrugao sve boje s gitare i stavio je u skladište, gde je ostala decenijama.

"To je bila katastrofa", kaže Pejdž.

Prebacimo se 50 godina u budućnost. Džimi Pejdž je radio na knjizi povodom godišnjice benda i gitara sa zmajem se neprestano pojavljivala na slikama.

Osetio je da je možda vreme da stara zverka oživi. Radio je s ilustratorom koji je radio na knjizi, koristeći fotografije da ponovo oslika gitaru i da joj nekadašnji izgled.

Rezultat mu se toliko dopao da se obratio Fenderu a firma je rešila da napravi posebnu liniju s njim.

"Potpuno su iste. Ne biste videli razliku. Samo su možda boje malo bogatije", kaže Pejdž.

Sledeće godine će u prodaju biti puštene četiri različite verzije gitare.

Ti instrumenti su, kao i knjiga, deo odavanja počasti 50-godišnjem nasleđu "Led cepelina".

Upitan šta bi poklonio kolegama iz benda za takvu priliku, Pejdž je rekao da bi im dao "četkicu i gitaru, i video šta s tim mogu da urade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

8 h

Podeli: