Kultni lik beogradskog novog talasa: 25 godina bez Vda

Od svih članova EKV-a, tačnije "Katarine II", Ivan Ivica Vdović je otišao prvi. Vd, kako ga najveći broj poklonika novoga talasa pamti, umro je pre tačno 25 godina, 25. septembra 1992. godine.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

17:30

Kultni lik beogradskog novog talasa: 25 godina bez Vda
Printscreen YouTube

"Ličio je na Džonija Rotena iz Pistolsa, prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk Šarla Akrobate. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da odvali dobru šalu. Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Čovek jednostavno nije koristio spravu. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora", prisećala se voditeljka kultne muzičke emisije osamdesetih godina "Hit meseca" novinarka Dubravka Duca Marković.

Mnogi Vda smatraju jednom od najznačajnijih, ali i najtajanstvenijih pojava beogradskog i jugoslovenskog novog talasa.

Rođen 1961. godine, Vdović je počeo da svira bubnjeve još kao gimnazijalac, u prvom bendu Milana Mladenovića "Limunovo drvo". Kratko vreme je proveo i u akustičnoj grupi "Suncokret", u kojoj su svirali i pevali Bora Đorđević, Bilja Krstić i Gorica Popović.

U aprilu 1980. nastaje, bez preterivanja, najznačanija novotalasna grupa na jugoslovenskim prostorima "Šarlo Akrobata". Vd, Milan Mladenović i Dušan Kojić Koja su, za samo godinu i po postojanja grupe, snimili jedan album "Bistriji ili tuplji čovek biva kad…", čiji je naslov izabrao upravo Vd (prema citatu iz knjige Vase Pelagića). Taj revolucionarni album i danas predstavlja nešto najznačajnije što je beogradska rok scena ikada iznedrila.

Sa Milanom je, po raspadu "Šarla Akrobate", svirao u bendu "Katarina II", koju je napustio 1985. godine, kada je bend preimenovan u "Ekatarina Velika".

Te godine Ivica Vdović, nakon testirnja, saznao da je zaražen virusom HIV-a. Tako je, prema nekim tvrdnjama, postao prva službeno registrovana HIV pozitivna osoba u Jugoslaviji.

"Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve", pričala je kasnije o Vdu glumica Sonja Savić. Ona je smatrala da je upravo Vd bio taj koji je stvorio Milana i Koju.

Kada je 25. septembra 1992. godine napustio ovaj sve imao je samo 31 godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: