Kultura

Utorak, 06.02.2024.

15:40

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" od danas se nalazi u Beogradu

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", kupljena na aukciji londonskog "Sotbija" ili "Sadebija", od danas se nalazi u Beogradu, potvrdili su Tanjugu u Ministarstvu kulture.

Izvor: Tanjug

Slika Paje Jovanovića
Foto: Shutterstock/Stokkete

O terminu i mestu izlaganja javnost će biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti.

Muzej grada Beograda je na aukciji u Londonu kupio sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka“.

Slika je na aukciji nazvanoj "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji“ prodata za 304.800 funti, odnosno za 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti. Prva ponuda je iznosila 130.000 funti.

Radi se o ulju na dasci čije su dimenzije 41 puta 32,5 centimetara (odnosno sa ramom 68 puta 60,5). Muzej grada Beograda, koji je ušao u prepisku sa "Sotbijem“, u aukcijsku trku se upustio uz podršku države.

Raniji vlasnik slike do nje je došao na aukciji kuće "Kristiz“ 1994. godine, s tim da je slika tada prodata pod nazivom "Arnautski ratnik“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: