Kultura

Nedelja, 28.01.2024.

11:42

Skica koja se pripisuje Mikelanđelu uskoro na aukciji u njujorškom Kristiju

Reč je o crtežu mermernog bloka koji je čuveni renesansni slikar nacrtao na malom komadu požutelog papira, a koji će zainteresovanim kolekcionarima i ljubiteljima umetnosti uskoro ponuditi britanska aukcijska kuća Kristi u svom njujorškom predstavništvu, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Izvor: Tanjug

Skica koja se pripisuje Mikelanđelu uskoro na aukciji u njujorškom Kristiju
Foto: Shutterstock/Stokkete

U pismu kaligrafski ispisanom 3. novembra 1836. godine i upućenom jednom od svojih prijatelja, Britancu ser Džonu Buringu, budućem guverneru Hong Konga, Kozimo Buonaroti, poslednji direktni Mikelanđelov potomak tvrdi da nudi "priloženu skicu svog slavnog pretka Mikelanđela".

Iako je skica bez potpisa umetnika, aukcijska kuća Kristi je potvrdila da je "100 odsto reč o delu koje je nacrtao Mikelanđelo".

Crtež će biti izložen od petka u sedištu Kristija u Njujorku, u okviru rasprodaje Old Masters-a koja počinje sledeće nedelje.

Podsetimo, slikar, vajar i arhitekta Mikelanđelo Buonaroti (1475-1564) autor je brojnih remek-dela, uključujući fresku na svodu Sikstinske kapele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: