Kultura

Četvrtak, 28.09.2023.

20:02

U Muzeju Van Goga Pokemon likovi u post-impresionističkom stilu

Muzej Van Goga u Amsterdamu otpočeo je saradnju sa kompanijom Pokemon, tako da će japanski crtani likovi oslikani u stilu post-impresionizma visiti u muzeju.

Izvor: Tanjug

U Muzeju Van Goga Pokemon likovi u post-impresionističkom stilu
Foto: Shutterstock/jeafish Ping

Muzej Van Gog ove godine obeležava pedesetu godišnjicu, u okviru koje je otpočeo saradnju sa Pokemonima, animiranom serijom koja je uspela da osvoji srca mnoge holandske dece, prenosi holandski portal AD.

Inicijatori saradnje tvrde da Pokemoni i Van Gog imaju sličnosti, jer je, kako navode, umetnik imao veliko divljenje prema svemu što dolazi iz Japana, a japanska grafika ga je naučila da drugačije gleda na svet i umetnost. Privlačile su ga velike površine u moćnim bojama, svakodnevne teme i detalji iz prirode.

"Mislim da ne možete da proučavate japansku umetnost, a da ne postanete mnogo srećniji i zadovoljniji. To nas vraća prirodi, uprkos našem vaspitanju i našem radu u svetu punom konvencija", napisao je Van Gog u pismu svom bratu Teu u septembru 1888, navodi se u saopštenju Muzeja.

Kako se dodaje, kroz razne aktivnosti oko Pokemona, deca mogu da se upoznaju sa Van Gogovom umetnošću na nov način, kako onlajn tako i u samom muzeju. Neka od njegovih najpoznatijih dela bila su inspiracija za šest slika koje su umetnici napravili od Pokemona, a koje će od danas visiti u muzeju.

Na primer, Pikaču se može videti u delu inspirisanom slikom "Autoportret" (1887) sa sivim filcanim šeširom, a Snorlaks i Mančlaks se opuštaju u delu inspirisanom slikom "Spavaća soba" (1888).

U muzeju je organizovana i nova potraga za blagom koja mlade posetioce vodi kroz Van Gogova dela u Pokemon stilu. Tokom ovog obilaska deca imaju priliku da kroz igru otkrivaju muzej i priče koje stoje iza slika.

"Ova saradnja omogućava najmlađima da se upoznaju sa Van Gogovom umetnošću i životnom pričom", kaže generalni direktor Van Gogovog muzeja Emili Gordenker. Matje Galante iz kompanije Pokemon izjavio je da postoji snažna veza između inspiracije koja stoji iza Pokemona i nekih od najpoznatijih dela Vinsenta van Goga. "Uz ovu saradnju, nadamo se da će deca otkriti i uroniti u svet umetnosti kroz fantastična dela Van Goga i Pokemona“, dodao je Galante.

Nedavno je kompanija Pokemon objavila trejler u kojem se vide Ivi i Pikaču kako trče kroz polje suncokreta, a zatim se nebo pretvara u sliku u stilu holandskog umetnika. Odjednom, velika grupa suncokreta dolazi da ih pozdravi. Trejler se završava slikom suncokreta, što je jasna referenca na Van Gogovu sliku iz 1889. godine, "Suncokreti", koja je i danas jedna od njegovih najpoznatijih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: