Istražitelji zaplenili slike Egona Šilea iz tri muzeja

Američki istražitelji zaplenili su umetnička dela austrijskog slikara Egona Šilea iz tri muzeja zbog tvrdnji da su ih nacisti ukrali od jevrejskog kolekcionara tokom Drugog svetskog rata.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.09.2023.

14:08

Istražitelji zaplenili slike Egona Šilea iz tri muzeja
Foto: Profimedia

Slike su zaplenjene iz muzeja u Čikagu, Pitsburgu i Oberlinu u američkoj državi Ohajo nakon što je Vrhovni sud države Njujork izdao naloge za pretres zbog osnovane sumnje da pojedina dela u njihovim zbirkama predstavljaju "ukradenu imovinu".

U nalozima za pretres precizirano je da se tri slike zaplenjene "na mestu", što znači da za sada mogu da ostanu u muzejima. Reč je o tri slike - "Ruskom ratnom zarobljeniku" iz Čikaškog instituta za umetnost, "Portretu čoveka" iz Karnegijevog muzeja u Pitsburgu i "Devojci sa crnom kosom" iz Alenovog Memorijalnog muzeja umetnosti u Oberlinu, a koje su sve trenutno deo građanskih tužbi koje su podneli naslednici Frica Grinbauma, objavio je Si-En-En (CNN).

Grinbaum, kabare zvezda i tekstopisac, sakupio je pre rata umetničku kolekciju od gotovo 450 dela, prema sudskim dokumentima koje su podneli njegovi naslednici. Među njima je bilo 81 umetničko delo Šilea, ekspresionističkog slikara i štićenika slikara Gustava Klimta.

Grinbaum je 1938. godine poslat u koncentracioni logor Dahau, gde je, kako navode njegovi naslednici, bio mučen i primoran da potpiše "nezakonito punomoćje" svojoj supruzi pre nego što je ubijen 1941.

U sudskim dokumentima se tvrdi da je njegova supruga Elizabeta tada bila primorana da izvrši likvidaciju njegove imovine, uključujući i kolekciju umetničkih dela, koju su nacisti opljačkali i rasturili. I ona je kasnije ubijena u koncentracionom logoru. Tri zaplenjene Šileove slike nastale su između 1911. i 1917. godine, a istražitelji su procenili da svaka od njih vredi između milion i 1,5 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: