Kultura

Ponedeljak, 08.05.2023.

12:19

Cena i do 30 miliona dolara: Slika iz 1620. godine prodaje se na aukciji u Njujorku

To nije nešto što se dešava svaki dan - slika baroknog majstora Pitera Pola Rubensa koja prikazuje portret čoveka kao boga Marsa biće na aukciji u Sotbiju u Njujorku u maju.

Izvor: index.hr

Cena i do 30 miliona dolara: Slika iz 1620. godine prodaje se na aukciji u Njujorku
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Delo, za koje se očekuje da će biti prodato 16. maja za 20 do 30 miliona dolara, prikazuje neidentifikovanog čoveka koji nosi odeću boga Marsa: ogrtač od lavlje kože sa kopljem, sjajnim oklopom i šlemom.

Delo je naslikano 1620. ubrzo nakon Rubensovog povratka iz Italije, gde su ga inspirisali majstori poput Ticijana. Potencijalni kupci su privatni kolekcionari i muzeji.

Portret čoveka kao boga Marsa potiče iz kolekcije Fiš Dejvidson, privatne američke kolekcije u vlasništvu Marka Fiša i Rejčel Dejvidson. Nakon trideset godina braka, par se razveo, a njihova kolekcija je sada na aukciji. Pre prodaje, rad je bio izložen u Londonu i Briselu. Slika je nekoliko godina bila izložena u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: