Kultura

Utorak, 28.11.2023.

12:39

Život i umetnost Ala Paćina: Na velikom platnu i iza kulisa

Al Paćino je jedan od najlegendarnijih glumaca u istoriji filmske umetnosti, čija karijera obuhvata prepoznatljive uloge i brojne nagrade. Njegov talenat i strast prema glumi ostavljaju neizbrisiv trag u svetu filma, a mi ćemo u nastavku teksta govoriti o bogatoj karijeri, ali i o privatnom životu ove glumačke legende.

Izvor: B92

Život i umetnost Ala Paćina: Na velikom platnu i iza kulisa
EPA-EFE/NEIL HALL

Kako je Al Paćino započeo karijeru kao glumac

Al Paćino, rođen 25. aprila 1940. godine u Njujorku, započeo je svoju karijeru kao glumac nakon što je završio školu glume. Prve profesionalne korake na pozornici napravio je u brodvejskim produkcijama, gde je brzo privukao pažnju svojim izvanrednim talentom. Njegova prva veća uloga na Brodveju bila je u predstavi pod originalnim nazivom "Hello, Out There", a nakon toga usledili su brojni drugi pozorišni angažmani.

Ipak, Paćinova prava slava došla je s filmom. Debitovao je 1969. godine u filmu "Panika u parku droga“ i odmah privukao pažnju kritike svojom autentičnošću i vansarijskim glumačkim umećem. Prelomni trenutak bila je uloga u filmu "Kum" iz 1972. godine, koja mu je donela Oskara za najboljeg glumca i neprolazni status filmske ikone. Od tada, Al Paćino je ostvario niz legendarnih uloga i postao jedan od najcenjenijih glumaca u istoriji sedme umetnosti.

Kako je uloga u filmu "Kum" uticala na njegovu karijeru

U filmu "Kum" Al Paćino tumači ulogu Majkla Korleonea, člana mafijaške porodice Korleone. Njegova interpretacija ovog lika odražava duboku transformaciju, on počinje kao tih i rezervisan vojnik porodice, a zatim se razvija u surovog i nemilosrdnog lidera. Paćino je majstorski prikazao emotivnu unutrašnju borbu lika, od moralnog člana porodice do nemilosrdnog zločinca. Njegova sposobnost da prenese ovu evoluciju lika i prikaže kompleksnost Majklove ličnosti, od vernog sina do moćnog dona, osigurala mu je Oskara i postavila standard za glumu u gangsterskim filmovima. Nakon ove uloge Al Paćino postao je sinonim za kompleksne likove, a njegov autentičan glumački pristup privukao je brojne obožavaoce.

Nagrade i priznanja

Al Paćino, jedan od najcenjenijih glumaca u istoriji filma, obogatio je svoju karijeru brojnim nagradama i priznanjima. Osvojio je ukupno osam Oskara, uključujući nagrade za najboljeg glumca i sporednog glumca. Takođe je dobio četiri Zlatna globusa, dvanaest nominacija za Emi nagrade, i mnoge druge prestižne nagrade. Njegova izvanredna glumačka veština i doprinos svetu filma doneli su mu počasne nagrade, uključujući počasni Oskar i počasni Zlatni globus. Paćino je takođe dobitnik nagrade AFI za životno delo.

Kultne uloge

Al Paćino ostvario je mnoge kultne uloge tokom svoje karijere, ali poseban akcenat svakako se stavlja na njegovu ulugo u trilogiji „Kum“. U nastavku pročitajte o kojim ulogama je reč.

Majkl Korleone („Kum“)

Premda je već pomenut, ne možemo zanemariti Majkla Korleonea, čiji karakter se razvija kroz više filmova. Al Paćino je majstorski prikazao transformaciju od povučenog lika do nemilosrdnog mafijaškog lidera. Njegova sposobnost da prenese duboku emocionalnu složenost i moralne konflikte ovog lika ostala je neprevaziđena na velikom platnu.

Toni Montana ("Lice sa ožiljkom“)

U ovom filmskom klasiku, Al Paćino tumači Tonija Montanu, kubanskog imigranta koji postaje moćni narko-bos. Njegova izvanredna interpretacija prikazuje Tonijevu egzaltiranu energiju, eksplozivnu narav i nezaustavljivu ambiciju. Lik Tonija Montane postao je ikoničan i Paćino je stvorio nezaboravnu ulogu koja se često citira u pop kulturi.

Frenk Slejd ("Miris žene")

U ovom filmu Al Paćino igra slepog bivšeg oficira vojske koji odlazi na vikend u Njujorku. Njegova izvanredna interpretacija ovog složenog lika donela mu je Oskara za najboljeg glumca. Paćino je savršeno dočarao Frenkovu suptilnu emocionalnu ranjivost i beskompromisnu snagu karaktera, što ga čini nezaboravnim likom svetske kinematografije.

Al Paćino – filmografija

Filmografija Ala Paćina obuhvata raznovrsne i ikonične uloge koje su ga učinile jednim od najcenjenijih glumaca u istoriji filma. Pored njegove nezaboravne uloge u "Kumu", istaknute su i uloge u filmovima poput "Lice sa ožiljkom", "Pasje poslepodne", "Miris žene", za koju je dobio Oskara, "Vrelina", i "Irac". Paćino je uspešno prelazio između različitih žanrova, od gangsterskih filmova do drame i trilera, dok je u svakom ostvarenju donosio duboke i autentične karaktere. Njegova filmografija odražava ne samo izuzetnu glumačku sposobnost već i njegov uticaj na svet kinematografije i kulturu uopšte.

Paćino i De Niro: dva velikana na platnu

EPA-EFE/DAVID SWANSON
Al Paćino i Robert de Niro su dva od najvećih glumaca svih vremena, a njihova zajednička filmografija je izuzetno cenjena. Obojica su prvi put zajedno glumili u filmu "Kum 2", gde su briljirali i osvojili Oskare. Kasnije su se ponovo sastali u kultnom filmu "Vrelina", gde su tumačili uloge rivala, pružajući nezaboravne performanse. Njihov odnos na ekranu i duboko glumačko umeće čine njihove zajedničke filmove posebnim, a njihova prisutnost u istom projektu često se smatra vrhunskim trenucima filmske istorije.

Na koji način je Al Paćinova visina uticala na njegovu karijeru?

Al Paćino je visok oko 1,70 m, te je klasifikovan među niže glumce u poređenju s većinom glumaca u industriji. Ovo mu je prvobitno predstavljalo izazov, jer je često bio niži od svojih partnerki i kolega. Međutim, Paćino je to kompenzovao svojim ogromnim talentom i harizmom. Njegova izvanredna glumačka sposobnost i duboka predanost ulogama često su nadmašivali fizičke karakteristike. Paćino je postao sinonim za autentičnost i strast u glumi, a njegova visina na kraju nije predstavljala prepreku za ostvarivanje zapaženih i ikoničnih uloga u filmovima. Naprotiv, njegova izvanredna karijera svedoči o tome da talenat i strast prevazilaze fizičke osobine u svetu glume.

Al Paćino – Star wars

Pre nešto više od 40 godina Džordž Lukas je stvorio filmsku franšizu „Star wars“. Manje je poznato da je Al Paćinu bila ponuđena uloga koju je kasnije maestralno odigrao Harison Ford. Jednom prilikom Paćinu je postavljeno pitanje zašto je odbio ulogu u Lukasovom filmu, a on je iskreno odgovorio da je najveći problem bio u tome što nije razumeo scenario, niti je znao na koji način bi pristupio liku koji mu je bio namenjen. U šali je prokomentarisao da mu Harison Ford duguje karijeru i da bi verovatno trebalo da mu upravo zbog toga izgradi ni manje ni više već – kuću.

Važno je napomenuti da glumci često biraju uloge na osnovu različitih faktora, koji uključuju scenario, filmski žanr, režisera, kompletnu produkciju i sopstvene umetničke preferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: