Kultura

Četvrtak, 20.04.2023.

08:54

Traži se blokada Netfliksa u Egiptu: Ne prestaju napadi zbog Kleopatre crnkinje VIDEO

Ne prestaju reakcije na Kleopatru crnkinju u novoj Netfliksovoj seriji.

Izvor: index.hr

Traži se blokada Netfliksa u Egiptu: Ne prestaju napadi zbog Kleopatre crnkinje VIDEO
Foto: Shutterstock/Oliver Denker

Nakon što je crnkinja Kleopatra izbezumila Twiter zajednicu, sada stvari već postaju ozbiljnije.

Jedan je advokat podneo tužbu protiv Netfliksa zbog kršenja zakona o medijima i pokušaja "zatiranja egipatskog identiteta", a najpoznatiji egipatski arheolog uporno ponavlja da je Kleopatra bila "bledoputa", a ne u potpunosti crnkinja. Dok producenti ove dokudrame kažu da je Kleopatrino poreklo upitno. Kleopatra je rođena u Aleksandriji 69. godine pre Hrista i bila je poslednja kraljica dinastije koju je osnovao Ptolomej, general Aleksandra Velikog.

Na tronu je nasledila oca Ptolomeja i vladala do smrti. Nakon toga, Egipat je pao pod rimsku dominaciju. Identitet Kleopatrine majke nije poznat i istoričari smatraju da je moguće da je ona bila autohtona Egipćanka ili iz nekog dela Afrike.

Neki žele da blokiraju Netfliks

Kleopatru u Netfliksovoj seriji glumi Adele James, koja je mešane rase i afričkog porekla. Producenti kažu da je to odraz "vekovima duge debate o Kleopatrinoj rasi".

Jada Pinkett Smith, američka glumica koja je u ovoj drami narator i producent, izjavila je: "Ne vidimo i ne čujemo često priče o crnim kraljicama i vrlo je važno i meni, i mojoj ćerki, i našoj zajednici da se o takvim pričama zna."

U Egiptu je to naišlo na osudu. Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar za antikvitete, tvrdi da se radi o izmišljotini.

"To je potpuna laž. Kleopatra je bila Grkinja, znači belkinja. Netfliks pokušava izazvati konfuziju šireći laži da je ishodište egipatske civilizacije crno", kazao je.

Advokat Mahmud al-Semary zatražio je da državni tužilac preduzme "nužne zakonske mere" i blokira pristup Netfliksovim uslugama u Egiptu. Netfliks je optužio za promovisanje afrocentrizma i zatiranje egipatskog identiteta. Glumica Adele James kratko im je odgovorila na Twitteru: "Ako vam se ne sviđa podela uloga, nemojte gledati."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: