Kultura

Četvrtak, 20.04.2023.

08:54

Traži se blokada Netfliksa u Egiptu: Ne prestaju napadi zbog Kleopatre crnkinje VIDEO

Ne prestaju reakcije na Kleopatru crnkinju u novoj Netfliksovoj seriji.

Izvor: index.hr

Traži se blokada Netfliksa u Egiptu: Ne prestaju napadi zbog Kleopatre crnkinje VIDEO
Foto: Shutterstock/Oliver Denker

Nakon što je crnkinja Kleopatra izbezumila Twiter zajednicu, sada stvari već postaju ozbiljnije.

Jedan je advokat podneo tužbu protiv Netfliksa zbog kršenja zakona o medijima i pokušaja "zatiranja egipatskog identiteta", a najpoznatiji egipatski arheolog uporno ponavlja da je Kleopatra bila "bledoputa", a ne u potpunosti crnkinja. Dok producenti ove dokudrame kažu da je Kleopatrino poreklo upitno. Kleopatra je rođena u Aleksandriji 69. godine pre Hrista i bila je poslednja kraljica dinastije koju je osnovao Ptolomej, general Aleksandra Velikog.

Na tronu je nasledila oca Ptolomeja i vladala do smrti. Nakon toga, Egipat je pao pod rimsku dominaciju. Identitet Kleopatrine majke nije poznat i istoričari smatraju da je moguće da je ona bila autohtona Egipćanka ili iz nekog dela Afrike.

Neki žele da blokiraju Netfliks

Kleopatru u Netfliksovoj seriji glumi Adele James, koja je mešane rase i afričkog porekla. Producenti kažu da je to odraz "vekovima duge debate o Kleopatrinoj rasi".

Jada Pinkett Smith, američka glumica koja je u ovoj drami narator i producent, izjavila je: "Ne vidimo i ne čujemo često priče o crnim kraljicama i vrlo je važno i meni, i mojoj ćerki, i našoj zajednici da se o takvim pričama zna."

U Egiptu je to naišlo na osudu. Zahi Havas, ugledni egiptolog i bivši ministar za antikvitete, tvrdi da se radi o izmišljotini.

"To je potpuna laž. Kleopatra je bila Grkinja, znači belkinja. Netfliks pokušava izazvati konfuziju šireći laži da je ishodište egipatske civilizacije crno", kazao je.

Advokat Mahmud al-Semary zatražio je da državni tužilac preduzme "nužne zakonske mere" i blokira pristup Netfliksovim uslugama u Egiptu. Netfliks je optužio za promovisanje afrocentrizma i zatiranje egipatskog identiteta. Glumica Adele James kratko im je odgovorila na Twitteru: "Ako vam se ne sviđa podela uloga, nemojte gledati."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: