Danas počinje 78. Međunarodni filmski festival u Veneciji

Međunarodni filmski festival (Mostra) počinje danas u Veneciji, u svom punom sjaju posle prošlogodišnjeg izdanja održanog u manjem formatu zbog epidemije korona virusa.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 01.09.2021.

11:39

Danas počinje 78. Međunarodni filmski festival u Veneciji
Foto:EPA/ANDREA MEROLA

Prošle godine glavnu nagradu Zlatnog lava dobio je film "Nomadland", ali ni rediteljka Kloe Žao ni glavna glumica Frensis MekDormand (Frances McDormand) nisu mogle da dođu u Veneciju po nagradu.

Zahvaljujući vakcinama, atmosfera ove godine obećava da će biti lakša, čak i ako se i dalje primenjuju stroge sanitarne mere, a biće obavezna i zdravstvena propusnica.

Za Zlatnog lava ove godine, na 78. izdanju festivala, takmiči se 21 film, od kojih su pet ostvarenja rediteljki.

Festival će večeras otvoriti novi film Pedra Almodovara "Madres Paralelas", a do zatvaranja filmske smotre 11. septembra, biće prikazani filmovi iz 59 zemalja.

Predsednik žirija ove godine je Bong Džun Ho (Joon), reditelj filma "Parazit" koji je 2019. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu, a 2020. godine i prestižnog Oskara u kategoriji najboljeg filma.
Foto:EPA/ Andrea Merola
Italijanski glumac, reditelj i scenarista Roberto Beninji (Benigni) primiće Zlatnog lava za životno delo.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao deo Bijenala u Veneciji, ustanovio grof đuzepe Volpi 1932. godine.

Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju.

Nagrada je dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu "Manon".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: