Mona Liza hitno evakuisana iz Luvra VIDEO

Dvojica ekoloških aktivista isprskala su jutros supom sliku "Mona Lize" zaštićenu blindiranim staklom, koja je izložena u muzeju Luvr, u Parizu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.01.2024.

11:57

Mona Liza hitno evakuisana iz Luvra VIDEO
Foto: depositphoto/dmitrri

Slika Leonarda da Vinčija iz 16. veka jedno je od najpoznatijih umetničkih dela na svetu i, s obzirom na to da je zaštićena neprobojnim staklom, malo je verovatno da je oštećena.

Aktivisti su svoj postupak opravdali željom da promovišu "pravo na zdravu i održivu hranu", prenosi BFM TV.

Muzej Luvr je aktivirao kriznu jedinicu, prostorija u kojoj se nalazi "Mona Liza" odmah je evakuisana i u toku je čišćenje.

Ekološki aktivisti su bacanje supe na "Mona Lizu" predstavili kao "početak kampanje građanskog otpora, koja nosi jasan zahtev, koristan za sve: socijalno osiguranje za održivu hranu".

Najpoznatija slika na svetu, koja se nalazi iza zaštitnog stakla od 2005. godine, već je nekoliko puta bila na meti aktivista.

Podsetimo, krajem maja 2022. godine na nju je aktivista bacio krempitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: