"Spajs gerls" dobile markice: Prvi put u istoriji kolekcija posvećena ženskoj pop grupi FOTO

Ženska pop grupa "Spajs gerls" počastvovana je kolekcijom poštanskih markica Kraljevske pošte Velike Britanije povodom 30. godišnjice od osnivanja tog benda.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 05.01.2024.

12:50

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

To je prvi put da je britanska pošta posvetila celu kolekciju maraka ženskoj pop grupi, preneo je "Gardijan".

Na 10 najznačajnijih markica nalaze se slike performansa sa Britanske dodele nagrada 1997. godine, različitih emisija i njihovog ponovnog okupljanja na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Kolekcija sadrži i portrete snimljene na setu filma "Spajs vorld" iz 1997. godine. "Spajs gerls" su 1994. godine osnovali dvojac otac i sin Bob i Kris Herbert, koji su želeli da osnuju devojački bend koji bi bio rival preovlađujućim muškim bendovima.

Sastavljen je petočlani bend sa Mišel Stivenson, koju je ubrzo zamenila Ema Banton. Grupu su činile i Viktorija Bekam (tada Adams), Melani Braun, Melani Čizom i Džeri Halivel.

Svetsku slavu stekle su 1996. godine svojim prvim hitom "Vonabi", a iste godine su izdale svoj prvi album "Spajs", koji drži rekord za najprodavaniji album ženske grupe u istoriji. Prodato je više od 31 miliona kopija, a naredni "Spajs vorld" iz 1997. oko 20 miliona kopija.

Iste godine igrale su glavne uloge u sopstvenom filmu, "Spajs vorld". Godine 1998. napustila ih je Džeri Halivel, a ostale četiri članice su se razišle 2000. godine. One i dan-danas ostaju najuspešniji ženski bend u istoriji. Markice će biti u prodaji od 11. januara, dostupne u različitim kolekcionarskim izdanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: