Kultura

Ponedeljak, 03.11.2014.

20:31

"Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta"

U Muzeju Narodnog pozorišta večeras je otvorena izložba pod nazivom "Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902)", koja predstavlja taj segment rada čuvenog srpskog pisca, komediografa, novinara, diplomate i kulturnog poslenika.

Izvor: Tanjug

Default images

Autori izložbe i kataloga su kustos savetnik Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Mirjana Odavić i teatrolog Jelica Stevanović. Postavku je otvorila teatrolog dr Dragana Čolić Biljanovski govorom u kojem se direktno obratila Nušiću i sa gorkim humorom ga izvestila gde su danas i šta rade njegovi narodni poslanici i sumnjiva lica, dr-ovi i gospođe ministarke...

Izložba se sastoji od fotografija, dokumenata, pozorišnih plakata, tekstova iz štampe u kratkom periodu Nušićevog upravnikovanja u nacionalnom teatru. Postavljen je ukazom ministra prosvete 14. jula 1900. godine i odmah započeo reforme, razmatrao pitanje materijalnih primanja glumaca i tehničkog osoblja, pokrenuo popravku pozorišne zgrade, inicirao izdavačke projekte...

Njegovi zamašni potezi prouzrokovali su dugove, a bilo je i neslaganja sa nekim ljudima, navukao je na sebe napade beogradske štampe i smenjen je već 14. januara 1902. godine, navodi se u katalogu.

Izložba je priređena povodom 150 godina od njegovog rođenja, isto kao i revija predstava "Nušiću u čast", koja se završava večeras. Od 5. oktobra na velikoj i maloj sceni nacionalnog teatra izvedeno je više predstava po Nušićevim komadima sa stalnog repertoara Narodnog pozorišta i pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara.

Poslednje na programu su komedija "Narodni poslanik" koju izvodi ansambl domaćina i "Mister dolar" - gostovanje Narodnog pozorišta iz Subotice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: