Kultura

Petak, 06.12.2013.

13:26

"Ministarstvo da se uključi u Mokranjčev jubilej"

Nacionalni savet za kulturu ponovo je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da se aktivno uključi u obeležavanje važnog jubileja srpske kulture, da se 2014. godine obeleži stogodišnjica smrti Stevana Mokranjca, jednog od najvećih srpskih kompozitora.

Izvor: Tanjug

Default images

Zbog značaja ovog jubileja Savet je odlučio da ponovo uputi Ministarstvu predlog da se što pre, pri Vladi, obrazuje Odbor za organizaciju ove manifestacije, koji će blisko sarađivati sa Savetom, navodi se u saopštenju Saveta uz napomenu da je 15. januara i 14. oktobra uputio istovetan predlog Ministarstvu, ali ono nije pokazalo interesovanje.

Savet je zato na sednici u sredu, 4. decembra odlučio da se ponovo zvanično obrati Ministarstvu povodom obeležavanja stogodišnjice smrti Stevana Mokranjca, važnog jubileja srpske kulture, koji je zalaganjem člana Saveta Isidore Žebeljan i bivšeg ambasadora Srbije pri Unesku Zorice Tomić, uvršten na Uneskovu listu značajnih godišnjica svetske kulturne baštine.

Savet je na sednici ocenio da je neophodno utvrditi jasne kriterijume za obeležavanje državnih jubileja i pozvalo Ministarstvo da donese akta kojima bi ovi kriterijumi bili jasno definisani.

Prema oceni Saveta, državni program koji bi se tokom 2014. godine bavio početkom Prvog svetskog rata morao bi nositi naziv "Obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata", dok bi programi povodom završetka Prvog svetskog rata trebalo da imaju karakter Proslave stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Savet smatra da je terminološka distinkcija u ovom slučaju od suštinske važnosti za odnos države prema povodima za održavanje programa i odlučio da od Ministarstva zvanično zatraži program "Obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata".

Na sednici je odlučeno da Savet zatraži specifikaciju troškova državnog programa Proslave 1700. godišnjice Milanskog edikta. Savet je na sednici, kojoj je, na poziv predsednika Saveta, prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić, koji je predstavio objedinjeni amandman Vlade na predlog Zakona o budžetu za 2014. godinu, razmatrao detalje budžeta za kulturu i stanje u kulturi.

Ocenjeno je da je stanje u oblasti pozorišne umetnosti veoma loše i da je tu oblast neophodno urediti odgovarajućim zakonom, kao i oblast izvođačke umetnosti i muzike.

Savet je odlučio da uputi Ministarstvu predlog za izradu zakonskog okvira u kojem bi oblasti pozorišne umetnosti, muzike i izvođačke umetnosti bile adekvatno regulisane.

Savet napominje da je na sednici 3. jula ponovo, treći put, pozvalo Ministarstvo da započne rad na izradi Zakona o pozorištu i da zajedno sa Savetom formira radnu grupu koja bi sačinila nacrt Zakona o pozorištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Podeli: