Utorak, 13.05.2014.

15:59

"Dečak koji kaže da..." premijerno 15. maja

Predstava “Dečak koji kaže da, dečak koji kaže ne” u režiji Anđelke Nikolić premijerno će biti izvedena 15. maja u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

Izvor: B92

Default images

U pitanju je adaptacija komada Bertolta Brehta “Onaj koji kaže da, onaj koji kaže ne”, koji su adaptirali Milan Marković i Anđelka Nikolć.

Radnja komada smeštena je u Japan gde jedan dečak pokušava da pomogne svojoj bolesnoj majci, zbog čega kreće na dalek put da bi za njenu bolest pronašao lek. Na putu se i sam razboleo, a stari običaj kaže da onaj koji ne može dalje ne treba da zadržava ostale.

“Da li je hrabrost žrtvovati sebe zbog višeg cilja? Ili je hrabrost suprotstaviti se starim zakonima i mišljenju većine? Da li je sramota vratiti se sa putovanja neispunjenog cilja? Ili je sramota ne pomoći bolesnom drugu? I najzad, da li priče koje nam pričaju treba da prihvatamo kao nepromenljive? Ili ih treba slušati pažljivo, i smoći snage da promenimo ono što nam se u njima ne dopada? Ovo je predstava o tome kako nikada ne postoji samo jedno rešenje i samo jedan kraj”, navodi rediteljka Nikolić.

Dramaturg Milan Marković o predstavi piše: “Šta odrasli hoće od mene? Šta je moja dužnost? Šta da radim ako se ne slažem sa pravilima koja je smislio tamo neki čovek mnogo mnogo pre nego što sam se ja rodio? Brehtov nauk o potrebi za mudrim preispitivanjem "starih pravila" je više nego aktuelan danas, kada se odnos prema tradiciji uglavnom svodi na odbacivanje sa prezirom ili slepo poštovanje - dva, podjednako pogrešna odgovora. Breht nas uči jednu naizgled sasvim očiglednu istinu: o stvarima koja nam se događaju treba pre svega dobro razmisliti.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: